Hírek

2010.05.11. 05:22

Stohl, Hajdú és a többiek

Bár a Stohl András-féle – se önmérsékletet, se pedig morális korlátot nem ismerő – figurákból viszonylag nem túl sok szaladgál, azért a hazai „celebipar” is szép számmal termelte és termeli ki magából azokat a nagy arccal, ám jóval kisebb tehetséggel megáldott (vagy megvert?) alakokat, akiknek a cselekedetei láttán az ember zsebében joggal nyílik ki a bicska.

Stanga István

Hogy sikerül-e elkerülnie a büntetést Stohl Andrásnak egy olyan ügyben, amelyet hétköznapi halandók semmi szín alatt sem úszhatnának meg, azt nem tudom, annyi azonban tény, hogy az annak idején nagy reményekre jogosító színművészt ma már mindenki csak afféle médiabohócként tartja számon, hozzá még olyan médiabohócként, aki mind kevésbé és kevésbé szórakoztat, és aki a szemünk láttára csúszik egyre lejjebb. És itt persze, nemcsak – sőt, nem elsősorban – arról van szó, hogy az utóbbi években jószerivel minden tévés bulvárszirszart elvállaló „Buci” az általam nem túl sokra becsült hazai celebvilág egyik meghatározó figurájává küzdötte fel (pontosabban: le) magát, mint inkább azokról a botrányokról, amelyeket már aligha nevezhetünk vagabund tetteknek, különösen pedig gyerekes csínytevéseknek. Ott van mindjárt ez a szombat hajnali baleset... Amiben természetesen nem az a kuriózum, hogy Stohl karambolozott, vagy hogy mindezt részegen tette – előfordult vele ilyesmi máskor is –, hanem hogy gyáva, a felelősséget bármi áron elkerülni akaró „semmi ember” módjára hagyta cserben súlyosan sérült áldozatát, no, és hogy az egész történetet  halált megvető „bátorsággal” kente (volna) rá barátnőjére. Ami még úgy is ritkán tapasztalható aljasság, ha Stohl Andrásban bizony nagyon régen nem egy tehetséges, szeretetre, megbecsülésre méltó embert és művészt „tisztelhetünk”, hanem egy potenciális gyilkost. Igen, „potenciális gyilkost” mondtam, és egyáltalán nem véletlenül, hisz aki újra és újra – többszörös visszaesőként – piásan ül be az autójába, veszélyeztetve ezzel ártatlanok életét, azt magam nem tudom (no, meg  persze, nem is akarom) másnak tekinteni. És ezen az se nagyon segít, ha az a „potenciális gyilkos” – mint tette azt Stohl – utólag bocsánatot kér.

És bár a Stohl-féle, sem önmérsékletet, sem morális korlátot nem ismerő  figurákból – szerencsére – viszonylag nem túl sok szaladgál, azért a hazai „celebipar” is szép számmal termelte és termeli ki magából azokat a nagy arccal, ám jóval kisebb tehetséggel megáldott (vagy megvert?) alakokat, akik cselekedetei láttán az emberek többségének a zsebében teljes joggal nyílik ki a bicska. Ilyen volt egyebek mellett mellett Császár Előd, a ''90-es évek közismert énekese, lemezlovasa, rádiós műsorvezetője, aki az általa okozott balesetet – amely egy fiatal rendőr életébe került – felfüggesztett börtönnel és százezer forintos pénzbüntetéssel úszta meg (a közvélemény meglehetősen sokáig nem tudta megemészteni az enyhének tűnő ítéletet), de ilyen például az a Hajdú Péter is, aki ellen az „Úgy megütnélek Hajdú Péter, mert azt hiszed, neked mindent szabad!” címet viselő facebookos közösségi oldalon szervezkedtek jó néhányan azok közül, akik megúnták a 35 esztendős televíziós indokolatlan nagyképűségét, bunkósággal elegy  arroganciáját. Hiszen Hajdúval sem az az ember legfőbb baja – akárcsak  Stohllal –, hogy milyen minőségű produkciókhoz adja a nevét (ez ugyanis ízlés kérdése), hanem hogy úgymond civilként milyen példával jár elől..., hogy mondjuk sokadszorra is mozgássérültek számára fenntartott helyen parkol-e (legutóbb mindjárt kettőén egyszerre), amihez még hazudozik is egy keveset, avagy tud normális ember módjára is viselkedni, aki nincsen meggyőződve arról, hogy számára minden megengedett. Ami pedig Stohlt illeti, nos, jómagam nem tudom, képes lesz-e majd megváltozni. Császár Elődnek mindenesetre sikerült..., igaz, egy emberélet árán. Vajon Stohl is egy ilyen tragédiára vár?  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!