Hírek

2010.05.14. 05:12

Szlovák–magyar „izmozás”

Jómagam megértem, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök kiakadt a kettős állampolgárság dolgán, hiszen a júniusi parlamenti választásokon egészen biztosan kampánytémává válik majd ez az ügy, amelyből elsősorban Ficóék politikai ellenfelei profitálhatnak igazán.

Stanga István

Bár még csak pár nap telt a Fidesz választási győzelme óta, Magyarország és Szlovákia között máris megkezdődött az az izmozás (hidegháborúról – hála istennek – még nem beszélhetünk), amely egy csöppet sem meglepő mindazok számára, akik az elmúlt időszakban figyelemmel követték a két ország kapcsolatainak az alakulását. Az erőfitogtatás első mozzanataként Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét, amely lépés nyilvánvalóan afféle válaszreakció volt Martonyi János informális pozsonyi megbeszéléseire, ahol is a kijelölt külügyminiszter az Orbán-kormánynak a kettős állampolgársággal kapcsolatos elképzeléseiről tájékoztatta északi szomszédunkat. Hogy Martonyiék valóban nagyon előreszaladtak-e ebben a kérdésben, amint arra Balázs Péter, a magyar diplomácia mai irányítója egy beszélgetésben utalt, nem egyszerű megítélni, ám tény, hogy Semjén Zsolt, a KDNP vezetője, leendő miniszterelnök-helyettes a Heti Válasznak azt mondta, nézete szerint az állampolgársági törvény – amelyről amúgy  nem Trianon 90. évfordulóján, de az ahhoz közel eső napok valamelyikén szavaznak majd a képviselők – nem függhet más országok véleményétől, hiszen „alapvető kötelezettségünk az összmagyarság felé, hogy letöröljük december 5. lelki Trianonjának szégyenét, amennyire lehet”. A dátumnak azért van jelentősége, mivel Robert Fico szlovák kormányfő – aki súlyos nemzetbiztonsági kockázatot lát abban, ha a magyar parlament elfogadja a vonatkozó törvényt – tegnap azt mondta, arra kérték Magyarországot, a kettős állampolgárságról ne a szlovákiai választásokat megelőzően, és ne  Trianon évfordulójához kötődően döntsünk, ha már egyszer a magyar fél  elmulasztotta azokat az előzetes tárgyalásokat, amelyek egy ilyen kérdés rendezésénél szükségesek. 

És ha már Fico sajtótájékoztatójánál tartunk... Szlovákia miniszterelnöke nem csupán bírálta hazánkat, de bizonyos értelemben meg is fenyegette,  mondván, a magyar lépés a két ország közötti alapszerződés megsértése, amelyre Szlovákia rendkívül kemény választ kíván adni, túl azon, hogy az ügyben az EBESZ kisebbségi biztosához fordulnak majd, s összehívják az  európai uniós nagyköveteket is. „Hideglelésem volt, mikor Martonyi János arrogáns szavait hallottam. Bejelentette, hogy erről akarnak tárgyalni, mi pedig csináljunk, amit akarunk” – fogalmazott Fico, aki szerint nem lenne szerencsés, ha a Fidesz „nagymagyar nacionalizmusa” a szlovák-magyar kapcsolatokat még inkább aláásná. Nos, Fico szokatlanul éles kirohanását jómagam messzemenően megértem, mert bár a kettős állampolgárságról szóló történet segít elterelni a figyelmet Görögország megsegítéséről (ami miatt a szlovák kormány odahaza kap hideget-meleget), az is biztos, hogy ez az ügy a júniusi parlamenti választások egyik legfőbb kampánytémája lesz, amiből – akárcsak a Révkomáromban június 4-én felállítani tervezett Trianon-emlékműből és az esetleges magyarországi Trianon-emléknapból – Fico politikai ellenfelei rendesen profitálhatnak, mondván, az ország déli határai felől komoly veszély fenyeget. Hogy az Orbán-kormány miként is lesz képes eloszlatni (kezelni) a szlovák aggodalmakat, az számomra még nem egészen világos, meggyőződésem azonban, hogy a Ficóéhoz hasonló kardcsörtetés – tűnjön akármilyen tökös dolognak – nem egyszerűen nem vezet sehova, de kifejezetten árt. Ráadásul pontosan azoknak, akikről az egész állampolgársági törvény szól.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!