Hírek

2010.05.16. 12:21

Vészhelyzetet rendeltek el Miskolcon

Vészhelyzetet rendelt el Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, miután a Szinva kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas. Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik. Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe - mondta el a politikus.

MTI

Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője azt mondta: a Szinván kívül számos más patak is megáradt a térségben. Különösen a Ronyva-patak vízszintje is igen magas, ezen a részen szintén homokzsákokkal védekeznek. Egy férfi meghalt Miskolcon a Pacsirta utcai házánál az esőzés miatt.

Az elsődleges információk szerint löszfal omlott egy családi házra, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe - közölte Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Edelényben több helyen, illetve Parasznyán is homokzsákos védekezés zajlik, hasonlóképp Kondó településhez, ahol öt embert kellett kimenekíteni, mert már a lakóépületet veszélyeztet a víz.

Csaknem kétszáz katasztrófavédelmi szakember és tűzoltó dolgozik a megye veszélyeztetett helyszínein, működik az operatív törzs is. Szabolcs megyéből kértek segítséget a helyi vízkárok védekezéséhez, emellett a fővárosból útnak indítottak százezer homokzsákot, fáklyákat és fóliát - ismertette. A megyei katasztrófavédelem eddigi készleteiből mintegy hatvanezer homokzsákot adtak ki, és folyamatosan jelzik az érintett önkormányzatok az igényeket. Eddig tizenkét szivattyút igényeltek, de ebből is többre lesz szükség - tette hozzá.

Mint mondta, legutóbb a tolcsvai önkormányzat jelezte szivattyúigényét, mert a településen és környékén gondot okoz a nagy eső.

Az igazgató hangsúlyozta: a megyében, az érintett településeknél felállították a polgárvédelmi parancsnokságot, folyamatos ügyeleti szolgálat működik - fűzte hozzá.

Az éjszakai viharos idő okozta károk miatt vasárnap hajnali 5 óráig országszerte csaknem 350-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak és a polgári védelmi szervezeteknek. Erről bővebben itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!