Hírek

2010.06.17. 12:08

Jönnek a fiatalos idős turisták!

Átalakítja a jövő turizmusát a növekvő átlagéletkor, a népességnövekedés és a migráció.

Világgazdaság Online

Átalakítja a turisták típusait, illetve az általuk keresett helyszínek, szálláshelyek és tevékenységek összetételét a társadalmak folyamatos változása – derül ki az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült, most megjelent , „Demographic Chanege and Tourism” névre hallgató tanulmánykötetből. A kötet szerkesztésében a Magyar Turizmus Zrt. mint az ETC Kutatói Munkacsoporjának aktív tagja is részt vett

A tanulmány előrejelzései szerint 2030-ra 8,3 milliárd főre gyarapodik a Föld népessége, miközben a világ nagy részében nő az átlagéletkor, a háztartások és a családok szerkezete egyre változatosabb, a migráció pedig átrajzolja a társadalmak arculatát. Mindez megváltoztatja a turisták „típusait”, azt, hogy honnan érkeznek és hová utaznak, az általuk keresett szállástípusokat és tevékenységeket egyaránt. A kutatás szerint a főbb turizmust is befolyásoló trendek a népességnövekedés és az átlagéletkor növekedése, a háztartások és az együtt utazók változó összetétele, valamint az országon belüli és országok közötti migráció.

A fejlett országokban növekvő átlagéletkor miatt például a desztinációknak, a turisztikai szolgáltatóknak még jobban oda kell figyelni az idősebb turisták igényeire. A fejlődő országok turistái viszont általában fiatalabbak, mint a fejlett országoké, és így igényeik is nagyban eltérnek. Ez pedig választás elé állítja a desztinációkat: csak az egyik piacnak akarnak megfelelni, vagy mindkettőnek – kockáztatva, hogy egyik piac igényeit sem tudják megfelelően kielégíteni. 

Jó tudni, hogy az idősebb turisták az úti cél kiválasztása során számos olyan szempontot figyelembe vesznek majd, amire fel kell készülni: például legyen a közelben orvosi ellátás, legyen lehetőség az ún. „teleorvoslás” igénybevételére (krónikus betegségek esetén) stb. A következő tíz évben az idősek is aktívan és sokrétűen fogják használni a telekommunikáció vívmányait, többek között az internetet. Az elvárt élmények terén is fiatalosabbak lesznek az attitűdjeik. A fiatalos szemlélet ellenére azonban egyre inkább kell azokkal a turistákkal számolni, akik kisebb nehézségekkel, „hendikeppel” élnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!