Hírek

2010.06.27. 12:57

Megerősödött az antiszemitizmus az őszödi beszéd óta

Megerősödött az antiszemitizmus Magyarországon a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta eltelt időben - írta vasárnapi számában a bécsi Die Presse.

MTI

Mindennapos, hogy szidalmazások érnek - idézte a lap riportja Köves Slomót, a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját. A zsidók elleni nyílt ellenségeskedés csak 2006 óta érezhető, azelőtt tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben volt - mondta a rabbi a konzervatív napilap budapesti tudósítójának.

"Sok országban jártam, de nem láttam az integrációt jobban segítő országot annál, amilyen a 2006 előtti Magyarország volt". A választóvonalat Gyurcsány Ferenc elhíresült "hazugságbeszéde" jelentette, amely alapjaiban rázta meg az országot. Sokan arculcsapásként értelmezték a beszédet, sokan kétségbe vonták a Gyurcsány-kormány legitimitását. A társadalom széles köreinek renitens magatartása tüntetésekben és utcai zavargásokban csapódott le - írta a lap.
 
Az újság megszólaltatta Novák Attila történészt, a Szombat című lap szerkesztőjét is. Novák szerint a 2006 utáni években megindult az ország "weimarizálódása". Az államhatalom gyengülése miatt sokan elvesztették biztonságérzetüket, ehhez járult a gazdaság mélyrepülése és a politikai elit körében burjánzó korrupció. Mindez ideális táptalajt jelentett a "szélsőjobboldali" Jobbik számára - vélekedett Novák. A párt népszerűségének hirtelen megerősödése félelmet vált ki a magyar zsidóságban. Főként az idősebbek tartanak attól, hogy a radikális jobboldal kiüresíti a demokratikus intézményeket, és hogy az ország a két világháború közti állapotokhoz közelít.
 
Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke rendkívül aggasztó folyamatokat lát érvényesülni. Az elmúlt években megnőtt a zsidók elleni tettleges támadások száma. Most, hogy a Jobbik a parlamentben ül, attól lehet tartani, hogy a párt még inkább beviszi az antiszemitizmust a közbeszédbe - mondta.
 
Felidézte, hogy amikor egy éve egy zsidó fiatalembert a származása miatt bántalmaztak, a feljelentést követően a rendőrök csak annyit mondtak, örülhet, hogy nem verték meg jobban. A rendőrség - mondta Feldmájer - csak azután fogta el a tetteseket, hogy a Mazsihisz ráirányította a nyilvánosság figyelmét az esetre. "Az antiszemitizmus betegség, amely soha nem múlik el" - mondta.
 
Arról, hogy miként lehetne megállítani az erős antiszemita áramlatot, Feldmájer úgy vélekedett, hogy egyrészt törvényekkel kell visszaszorítani, másrészt "érzékennyé kell tenni" rá a gyerekeket az iskolában. Köves Slomó szerint a zsidóság legnagyobb ellensége a tudatlanság. A nyitottság a megoldás kulcsa, még jobban kell törekedni a zsidó kultúra megismertetésére - mondta a rabbi a Die Pressének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!