Hírek

2010.06.23. 12:07

Megváltozott a befektetői magatartás? Mire kell figyelni?

Az alábbiakban a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég azt vizsgálta, hogy a tavaly tavasz óta tartó részvénypiaci rally idei májusi megtorpanása milyen mértékben befolyásolta a befektetők magatartását, és ezt hogyan tükrözték a hazai befektetési alapok tőkeáramlásai. A vizsgálat a hazai, forintban denominált befektetési alapok tőkeáramlásait 2010 május és június első felében elemzi.

MoneyMoon

A likviditási és pénzpiaci alapok tőkevonzó-képessége továbbra is kitart a betéti kamatok erőteljes lemorzsolódásával a jegybanki kamatcsökkentések által, a két befektetési alap kategória hozamai azonban már nem tűnnek kielégítőnek 4-5% közötti éves teljesítményekkel. 

A hosszú kötvényalapok esetében enyhe tőkebeáramlást figyelhettünk meg, a túlzott hozamcsökkenést követő korrekció a hazai állampapír-piaci hozamokban a hosszú kötvényalapok befektetési jegyeinek árfolyam-csökkenését eredményezte.

A befektetési alapok rangsorai itt találhatók
 
A hazai ingatlanalapok vesszőfutása már több hónapja véget ért, a tőkebeáramlás azonban csak néhány alapra koncentrálódik, a hozamok terén a divergencia látványos. 

A részvénytúlsúlyos befektetési alapok esetében tőkekivonás mutatkozott, a teljesítmények terén a magyar és kelet-európai részvénypiacok alulteljesítése az alapok hozamaiban is tükröződik, de a devizaárfolyamok volatilitása is szerepet játszhatott ebben. 

A származtatott befektetési alapok továbbra is vonzzák a tőkét, néhány alap kimagasló teljesítménnyel büszkélkedhet a változó piaci környezetben, minden bizonnyal kihasználva a volatilitást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!