Hírek

2010.06.16. 14:50

Opel: Mégsem kérünk pénzt

A General Motors Opel/Vauxhall üzletága ma bejelentette: visszavon minden, az európai kormányokhoz intézett hitelgarancia-kérelmét.

Világgazdaság Online

A tulajdonos General Motors és két leánya, a német Opel és a brit Vauxhall a menedzsment bejelentése szerint belső forrásokból oldja meg az autógyárak átstrukturálását. A cég hangsúlyozta: nem változtak a hét hónappal ezelőtt bemutatott átalakítási terv anyagi vonzatai és oka, ugyanakkor a folyamat a vártnál jóval összetettebb, annak eredményei pedig nem biztosítottak.

"Értékeljük az egyes kormányok, különösen az Egyesült Királyság és Spanyolország támogatását, de tovább kell lépnünk" – fogalmazott Nick Reilly, a GM Europe elnöke, egyben az Opel/Vauxhall igazgatótanácsának feje. A cég vezetője a döntést úgy kommentálta: feltételezték, hogy a tervezett finanszírozási garanciák elérhetőek lesznek a vállalatcsoport számára, de a folyamat igazolta, hogy nem ez a helyzet.

Reilly úgy fogalmazott: az anyavállalat támogatása biztosítja az Opel fejlődését, a német leányvállalat nem engedheti meg magának, hogy bizonytalan finanszírozási alappal működjön a rendkívül kompetitív ágazatban. Az Opel vezetője megerősítette: terveik szerint az autógyár hamarosan nyereséges lesz.

Az Opel összesen 1,8 milliárd eurós támogatást igényelt az európai kormányoktól. Az Egyesült Királyság és Spanyolország egyenként 330 millió eurós banki hitelt ajánlott fel a cégnek. Németországtól 1,1 milliárd eurót várt volna az Opel, de az Angela Merkel vezette kormány június 9-én elutasította a támogatási kérelmet. Nick Reilly csalódást keltőnek nevezte a döntést, a vállalat azonban hangsúlyozta, hogy a Németországra vonatkozó restrukturálási tervek – beleértve a munkaerőköltségek csökkentését – változatlanok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!