Hírek

2010.06.29. 05:45

Orbán (és Gyurcsány) Európa élén

Bár sokan nem tudják, hazánkban 2005. január 1-je óta létezik bankadó, hiszen a T. Ház 2004 novemberében elfogadta a pénzügyi vállalkozások és a hitelintézetek különadójáról szóló törvényjavaslatot, amit Gyurcsány Ferenc akkor azzal indokolt, hogy a pénzügyi szektor extraprofitra tett szert a magas belföldi kamatszint és a lakástámogatási rendszer révén, így illendő, hogy abból valamennyit visszaadjon a költségvetésnek.

Stanga István

„A gróf, hogy leplezze zavarát, seggbe rúgta agarát” – jutott az eszembe a sokak által ismert mondás annak a közleménynek az olvastán, amellyel  Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök „örökös szóvivője” lepte meg a múlt hétvégén a mit sem sejtő közvéleményt, és amelynek a funkciója minden bizonnyal az volt, hogy némileg elterelje a figyelmet a Bloomberg gazdasági hírügynökség azon beszámolójáról, amely a kormány által még az idei évben kivetendő bankadóról szólt. A szóvivő zavara természetesen nagyon is érthető, hiszen a Bloomberg írása azt a levet ismerteti, amelyet az Európai Bankszövetség (EBF) első embere, Alessandro Profumo küldött Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek, és amelyben az EBF nem csupán arra hívja fel a kormányfő, illetve a nemzetgazdasági miniszter figyelmét, hogy a hazai bankadótervezet diszkriminatív, de azt is megállapítja, hogy az új adónem következtében a pénzintézetek tényleges adóterhelése 60 százalék körüli lenne, ugyanis e cégeknek társasági és szolidaritási adót is fizetniük kell. Ezért aztán az elképzelést – véli Profumo – „alaposan meg kell változtatni”, hiszen az újabb teher azzal, hogy hátráltatná a hitelezést és rontana a gazdasági várakozásokon, végső soron gátolná a gazdasági növekedést és „sokkal nagyobb bevételtől” fosztaná meg a költségvetést. No, már most, hogy a Fidesz-kabinet változtatna az eredeti terven (pláne alaposan), azt erősen kétlem, lévén Orbán Viktor „magyar hangja” a már említett közleményben egyáltalán nem foglalkozott az EBF által felvetett szempontokkal, ellenben megállapította, hogy Magyarország megint élen járóvá vált Európában, hiszen az Európai Tanács a legutóbbi ülésén éppen olyan változásokról döntött, mint amilyeneket az első gazdasági akcióterv keretében Orbán Viktor korábban bejelentett.  

Ebben a történetben azonban számomra nem igazán az az érdekes, hogy a kormányzati kommunikáció egy kellemetlen hírről miként próbálja meg elterelni a figyelmet egy újabb hangzatos „győzelmi jelentéssel” (elvégre az ilyesféle lelkes önünneplésekből tizenkettő egy tucat), mint inkább az a tény, amelyről Szijjártó Péter a jelek szerint nem tud vagy legalábbis nem beszél. Merthogy hazánkban 2005. január 1-je óta létezik bankadó, hiszen az országgyűlés 2004 novemberében elfogadta a pénzügyi vállalkozások és a hitelintézetek különadójáról szóló törvényjavaslatot, amit Gyurcsány Ferenc előbb miniszterelnök-jelöltként, majd immár kormányfőként azzal indokolt, hogy a pénzügyi szektor extraprofitra tett szert a magas belföldi kamatszint és a lakástámogatási rendszer révén, így hát igencsak illendő, hogy abból valamennyit visszaadjon a költségvetésnek. És bár az akkori sarc „mindössze” 30 milliárd forintnyi terhelést rótt az érintettekre, Csányi Sándor OTP-vezér nem csupán protestált a szerinte méltánytalan döntés ellen, de azt is kiátásba helyezte, hogy a bankcsoport – mintegy válaszul Gyurcsányék intézkedésére – a legnyereségesebb tevékenységeit kiviszi majd az országból. És bár a fenyegetőzésből nem lett semmi, ettől a tény még tény marad: a bankadó ötlete korántsem Orbánék fejéből pattant ki először, függetlenül attól, hogy minderről a derék szóvivő „nagyvonalúan” hallgat. Illetve hát, mégsem..., mert most már legalább sejtjük, miként is kell értenünk azt a pár nappal ezelőtti rejtélyes Szijjártó-eszmefuttatást, amely szerint „a Gyurcsány-korszak folyamatosan tolakszik vissza, ezért továbbra is harcolni kell ellene”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!