Hírek

2010.06.23. 05:21

Sólyom László állva hal meg?

Mivel a Fidesz a megvétózott törvények ügyében szemmel láthatóan megfontolni sem hajlandó Sólyom László érveit, így a köztársasági elnök misszója meglehetősen értelmetlennek tűnik..., feltéve természetesen, hogy az államfő célja nem a „szép halál”.

Stanga István

Azt, hogy a köztársasági elnöki székben az utolsó (?) napjait töltő Sólyom László vajon szereti-e József Attila költészetét, nem tudnám megmondani, ám számomra nagyon úgy tűnik, mintha az államfő legutóbbi döntéseit a költő „Két hexameter” című versének sokat idézett sorai („Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!/Mért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis”) vezérelték volna. Hogy miért is gondolom mindezt? Nos, mert bár a Sándor-palota jelenlegi lakója minden további nélkül megtehette volna, hogy szó nélkül hagyja a kormányzópárt által kidolgozott – nem kevesek szerint nagyon erősen vitatható – elképzeléseket (igaz, ebben az esetben nem csupán az eddig követett gyakorlatával, hanem az elveivel is szembe került volna), ehelyett vállalta, hogy mind az Alkotmánybíróság tagjainak a jelölésével, mind pedig a kormánytisztviselők jogállásával kapcsolatos törvényeket visszaküldte az országgyűlésnek, több ponton is aggályosnak ítélve a kérdéses jogszabályokat. A dolognak persze, túl nagy jelentősége nincs, hiszen a Fidesznek szemmel láthatóan nem csupán ahhoz nem fűlik a foga, hogy változtasson a legkritikusabb pontokon, de még csak arra se hajlandó, hogy megfontolja az államfő által felsorolt különféle kifogásokat (lásd például a kormánytisztviselők mindenféle indoklás nélküli kirúgását is lehetővé tevő törvényt, amit hétfőn az eredeti formájában fogadott el a T. Ház), ezért aztán a köztársasági elnök misszója eléggé értelmetlennek tűnik..., már persze, ha Sólyom László célja nem a „szép halál”, avagy ha  nem Török Gábor politikai elemzőnek lesz igaza, aki még azt sem tartja  kizártnak, hogy az államfő e következetes magatartásával megteremti az újrázás esélyét.

Mert bár Török elsődlegesen azt állítja, hogy Sólyom a sorozatos vétóival „öngyilkos politikát” folytat, ugyanis azt erősíti a Fideszben, hogy ennek az akadékoskodó és öntörvényű valakinek tényleg óriási hiba lenne bizalmat szavazni (noha – mondja a politológus – Orbán Viktorék nem mostanában jöttek rá minderre), arra is lát csekély sanszot, hogy az Alkotmánybíróság volt vezetője nyertesen kerüljön ki a kormánypárttal vívott csatározásból. Természetesen csakis akkor – így Török –, ha a Fidesz esetleg úgy ítélné meg, hogy „az erőpolitika mellett időnként érdemes lenne nagyvonalúnak és önkorlátozónak látszania”. Amely magatartás egyébként nem csupán a legkritikusabb publicistákat némítaná el, de „a választók jelentős részénél egy csapásra hiteltelenítené a diktatúrát építő, narancsuralmi Fidesz egyre gondosabban festett képét”. Nos, én készséggel elhiszem, hogy egy ilyen forgatókönyv rendkívül jót tenne a Fidesz megítélésének, mindazonáltal a kormányzópárt se 1998-2002 között, se az elmúlt hetekben nem mutatott semmiféle hajlandóságot a Török által kívánatosnak vélt nagyvonalúságra és önkorlátozásra, ezzel szemben a létező határokig elmenve (esetenként még azokon túl is) igyekszik kiaknázni azokat az előnyöket, amelyeket a kétharmados országgyűlési többség biztosít. Ilyen előzmények után pedig maga lenne a csoda, ha Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakciónak küldött mai levelében (amelyről holnap tárgyalnak a képviselők) Sólyom Lászlót nevezné meg pártja államfő-jelöltjének, nem mondjuk az általam is a legfőbb esélyesnek tartott Schmitt Pált. Aki a maga jellegtelenségével egyébként is jobban passzol a Fidesz hatalomgyakorlási módszereihez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!