Hírek

2010.09.15. 05:06

A nyomor megregulázása

Bár igaza van a belügyi tárcának, amikor azt mondja „jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek”, azt az álláspontot sem lehet figyelmen kívül hagyni, amely úgy hangzik, hogy „nemcsak a jobboldal, de Magyarország szégyene is, hogy a 21. században az Európai Unió tagállamaként ilyen törvénytervezetek születhetnek”.

Stanga István

Hogy kit mennyire zavar az utcákon, tereken élő és éjszakázó fedél nélkül maradt szerencsétlenek látványa, az nyilván egy csomó dologtól függ (ez a probléma egyébként is elsősorban a városlakókat érinti), annyi azonban tény, hogy Magyarországon a hivatalos becslések szerint mintegy 30 ezer hajléktalan tengeti a napjait, akik közül minden harmadik rendre a szabad ég alatt hajtja álomra a fejét. Már persze, amíg ezt megteheti, ha ugyanis az országgyűlés megszavazza a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium által kidolgozott törvénymódosítást, akkor a jövőben az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz (teszem azt ott alszik vagy ott lakik), szabálysértést követ el, és így megbírságolható. És bár jómagam elképzelni sem tudom, hogy a tárca miért pont az építési törvényt gondolta bevetni a társadalom ezen számkivetett csoportja ellen, kétségtelen, hogy a belügyi tárca terve a hajléktalan-kérdéssel foglalkozó valamennyi szakembernél egyaránt kiverte a biztosítékot, amely reakción magam egy kicsit se csodálkozom. És nemcsak azért, mert a minisztérium rendészeti válaszokkal próbál meg operálni szociális területen (utóvégre egy olyan virtigli rendőrtől, mint amilyen Pintér, nem is nagyon remélhető más), hanem mert a kormányzat ezzel az intézkedésével úgy akar rendet tenni a közterületeken, mint az a háziasszony, aki azt gondolja – elnézést kérek a nem valami ízléses hasonlatért, de itt éppen ez a helyzet –, ha a szemetet eltünteti a látható helyekről (például a szőnyeg alá söpri), azzal máris tiszta a lakás. Amely „megoldással” nemcsak, sőt, nem elsősorban az a baj, hogy képmutató, hanem hogy rossz.

Rossz egyrészt amiatt, mert Pintérék abból indulnak ki – ami megint csak tipikus rendőri megközelítés –, hogy minden utcára szorult ember önmaga tehet arról, hogy így alakult a sorsa (holott hát, senki nem szórakozásból lesz hajléktalan és alszik mínuszokban egy padon), de rossz azért is, mert még csak véletlenül se ad választ arra az egyáltalán nem elhanyagolható kérdésre, hogy hová menjenek a közterületekről száműzöttek. Ha ugyanis – állítják egybehangzóan a szakemberek – nagy hirtelen valamennyi fedél nélkül maradt honfitársunk úgy döntene, hogy bevonul valamely szociális intézménybe – és a törvény életbe lépését követően ugye, nem is nagyon határozhatna másként –, csak minden ötödik-hatodik illetőnek jutna hely. Ezzel pedig eljutottunk az amúgy európai nívón teljesítő hajléktalanellátó-rendszer legnagyobb rákfenéjéig, jelesül a kapacitáshiányig, amely főként azért okoz súlyos nehézségeket, mivel a tapasztalatok szerint esztendőről esztendőre egyre több a gondoskodásra szoruló ember. És amíg nem lesz elegendő szálláshely a fedél nélküliek fogadására, a Pintér-féle elképzelés kábé annyit ér, mint a sok helyen bevezetett úgynevezett koldusrendelet, amitől jó néhányan az utcai kéregetők eltűnését várták..., hiába. Mert bár igaza van a BM-nek, amikor azt mondja „jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek”, azt az álláspontot sem lehet figyelmen kívül hagyni, miszerint „nemcsak a jobboldal, de Magyarország szégyene is, hogy a 21. században az Európai Unió tagállamaként ilyen törvénytervezetek születhetnek”. Ám jómagam leginkább azzal a szakemberrel értek egyet, aki a történtek kapcsán csak annyit mondott: „a nyomort nem büntetni, hanem megszüntetni kell”.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!