Hírek

2010.09.09. 17:28

A Spiegel szerint Orbán is globális provokátor

A Spiegel online kiadásának összeállítása szerint Magyarországon fel sem tűnne egy olyan rasszista kijelentés, ami miatt hatalmas botrány dúl jelenleg a német politikai életben.

Világgazdaság Online

A Spiegel Online összeállítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök is egyike a kisebbségek ellen uszító globális provokátoroknak. A Fidesz vezetőjét a német honlap szerint komoly felelősség terheli azért, amiért a szélsőséges-radikális Jobbik komoly befolyáshoz jutott a magyar Parlamentben, igaz, a német lap részletesebben nem fejti ki hogyan.

A rasszista kijelentéseket tevő Thilo Sarazin jegybankár Magyarországon ki sem látszana a tömegből - állítja a német hírportál. A médium szerint hazánkban a politikai elit által elfogadott nézet, hogy a romák beilleszkedése sikertelen volt  - és kár is próbálkozni vele. A Spiegel összeállítása ugyanakkor elismerte, hogy Orbán Viktor nem játszotta ki a "romakártyát" a választásokon, valamint drákói szigorral fenyegetett meg minden szélsőséges félkatonai csoportosulást.

A magyar miniszterelnök a Spiegel Online összeállításában egyébként illusztris társaságba került: a globális provokátorok között szerepel a "zsidó ajatollahként" emlegetett Ovidia Josef rabbi, aki a legszíveseben eltörölné a palesztinokat a föld színéről, és keményen nyilatkozik az izraeli politikai vezetésről is. Benjamin Netanjehu miniszterelnököt "vak kecskének", Ehud Barak védelmi minisztert "agyatlannak", míg a kómában fekvő Ariel Sharont "disznóimádónak" nevezte. 

A listán helyet kapott Geert Wilders, holland szélsőjobboldali populista is, aki vad iszlámgyűlöletével szerzett pártjának 15 százalékot a legutóbbi választásokon. Wilders egyébként nem követi a klasszikus radikális modellt, ugyanis kiáll a melegek személyiségi jogaiért, valamint a holokauszt ellenzőivel szemben és idegengyűlölőnek sem lehetne mondani, a felesége ugyanis magyar származású.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!