Hírek

2010.09.14. 15:11

Fazekas: a magyar vidék nyújtson megélhetést és legyen versenyképes

Fazekas Sándor szerint a magyar vidéket olyanná kell fejleszteni, hogy az ott élőknek megélhetést biztosítson, versenyképes legyen más országok vidékeivel, és a mezőgazdaságból élni szándékozó fiataloknak nyújtson jövőképet.

MTI Eco

A vidékfejlesztési miniszter kedden a Szolnokon rendezett gazdafórumon a megyeházát zsúfolásig megtöltő hallgatósága előtt kijelentette: ehhez a munkához először az államot kell rendbe tenni, ami az Orbán-kormány működésének három és fél hónapjában már részben megtörtént. Hozzátette: a tennivaló ezzel együtt nem lesz könnyű, mert az elmúlt nyolc év kormányait a vidékellenesség jellemezte.

A miniszter szerint bármilyen hihetetlen, de a magyar piacot meg kellett nyitni a hazai termelők előtt. A honi agrárszféra szereplői ugyanis döntően alapanyagot állítanak elő, mert a késztermék-készítés lehetőségét a balliberális kormány elvette tőlük, így a belső piacra mindenféle olcsó "élelmiszerhulladék" áramlott. Ez a jelenség már "ritkulóban" van a törvényi szigorítások miatt - jegyezte meg.

A fórumon felszólalók közül többen a falugazdász hálózat jövőjéről érdeklődtek, a gazdálkodók forráshiányos helyzetét ecsetelték és egy hazai agrárbank létrehozását szorgalmazták. Azt is kérték: a kormány érje el, hogy a magyar gazdák az Európai Uniótól ugyanolyan mértékű támogatást kapjanak, mint a franciák, vagy a németek. 

A  vidékfejlesztési miniszter azt válaszolta, hogy a falugazdász hálózatot senki sem akarja megszüntetni, a jövőjét társadalmi vitán kell végiggondolni, és azután változtatáshoz szükséges törvényeket meghozni. Egy hazai agrárbank létéről úgy vélekedett, hasznossága nem vitatéma, a kérdés csupán az, hogy miből működne, azaz az alaptőkéjét ki biztosítaná, mert az ország mostani pénzügyi helyzete ezt nem teszi lehetővé. A meglévő agrárhitelek törlesztési problémáit illetően jelezte: a minisztériumban munkacsoportot hoztak létre, amely az ügyben a bankokkal egyeztet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!