Hírek

2010.09.07. 12:05

Meghalt az Afganisztánban megsérült magyar katona

Meghalt a magyar katonák elleni afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültje. A 37 éves Kolozsvári György zászlóst az Állami Egészségügyi Központban Kezelték, de a repeszek okozta sérülések olyan súlyosnak bizonyultak, hogy a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg az életét. A magyar alakulatot két héttel ezelőtt támadták meg Afganisztánban, miközben konvojuk Mazari Sarifba tartott. Pappné Ábrahám Judit a helyszínen életét vesztette, három társa, köztük Kolozsvári György hivatásos tiszthelyettes, megsebesült.

MTI

Meghalt a kórházban Kolozsvári György zászlós, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban sérült meg - tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium. A tárca közleménye szerint a 37 éves katonát az Állami Egészségügyi Központban Kezelték, de a repeszek okozta sérülések olyan súlyosnak bizonyultak, hogy a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg az életét.

A zászlós akkor sérült meg életveszélyesen, amikor a tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérő katonáit szállító egyik konvojt támadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak. A támadás után a kómába esett katona kezelését az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezdték meg, majd augusztus 25-én szállították Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért - közölte a tárca. Mindezek ellenére Kolozsvári György állapota az utóbbi napokban rohamosan romlott, csak géppel tudták életben tartani.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban kezdte meg. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Afganisztánban 2007-ben, a PRT 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, és teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték - olvasható a tárca közleményében.

Kolozsvári György az afganisztáni magyar misszió negyedik halálos áldozata. A zászlós temetéséről később intézkednek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!