Hírek

2010.09.15. 13:52

Nagy nyomás lesz Orbánon, hogy szerződjön az IMF-el

"Nagy nyomás" várható a hitelminősítők részéről a magyarországi önkormányzati választások után annak érdekében, hogy a magyar kormány folytassa az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - vélekednek legfrissebb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI Eco

A UBS bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének feltörekvő piaci közgazdászai befektetőknek tartott tájékoztatójukon - amelynek részleteit a pénzintézet szerdán ismertette Londonban - elhangzott: ahhoz, hogy Magyarország "elboldoguljon az IMF nélkül", a globális refinanszírozási környezetnek "nagyon-nagyon támogatónak kell maradnia".

Ha ez nem így lesz, a hitelminősítők részéről "jelentős nyomás" nehezedhet Magyarországra potenciális osztályzati visszaminősítések formájában, mivel a refinanszírozási igények a következő időszakban "történelmi léptékben is nagyon nagyok" lesznek, a piaci viszonyok pedig továbbra is "igen szeszélyesek".

A UBS londoni elemzői szerint ebben a környezetben "értelmes dolog lenne", ha a magyar kormány visszaülne a tárgyalóasztalhoz az IMF-fel és az EU-val, és megpróbálna tető alá hozni egy elővigyázatossági megállapodást.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland globális felzárkózó piaci kutatási részlegének vezetője szerdai kommentárjában úgy vélekedett: a hitelminősítők az októberi önkormányzati választásokig várnak, de - IMF/EU-megállapodás hiányában - utána megvan a kockázata annak, hogy leminősítik Magyarországot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!