Hírek

2010.09.14. 10:02

Varga: Ezermilliárdos átcsoportosítás a költségvetésben

Ezermilliárdos nagyságrendű átcsoportosításra van szükség a 2011-es költségvetésben ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabil pályán maradjon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály.

Inforádió

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint 2014-re vagy 2015-re teljesítheti az ország az euró bevezetésének feltételeit, addig azonban az önkormányzati rendszeren is változtatni kell. Szerinte alapvetően nem az önkormányzatok magas száma a probléma, hanem az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztás kérdése.

Varga Mihály kiemelte, hogy a költségvetés kidolgozásakor a legfontosabb szempont a három százalékos hiánycél tartása lesz, ugyanakkor számos kérdésben mérlegelnie kell a kormánynak, ugyanis ezermilliárdos nagyságrendű átcsoportosításra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság stabil pályán maradjon. "A nyugdíjrendszer meglévő feszültsége, az önkormányzatok, az egészségügyi rendszer, a munkaerőpiac meglévő feszültségei, az Út a munkához program jövője és finanszírozása mindenképpen fontos kérdés lesz az ősz folyamán" - mondta. Véleménye szerint a bruttó hazai termék négy-öt százalékát, vagyis körülbelül 1200-1300 milliárd forintot az adósságok törlesztésére kell fordítani.

A Miniszterelnökség államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: nagyon óvatos, visszafogott költségvetési tervezet kell 2011-re. "Azzal kell számolni, hogy a magyar gazdaság még nincs túl a 2008-2009-es sokkon, egy nagyon lassú, elhúzódó kilábalási folyamat kezdődött csak el. Számolni kell azzal is, hogy a nyár folyamán bejelentett intézkedéseket hogyan tudjuk majd beépíteni a költségvetésbe" - mondta az államtitkár, aki példaként a kórházak adósságállományának rendezését említette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!