Hírek

2010.10.06. 15:22

A hétvégén már újraindítaná a termelést az ajkai timföldgyár

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) már a hét végén szeretné újraindítani a termelést az ajkai timföldgyárban egy új iszaptároló kazettával - mondta Tolnay Lajos, a cég elnöke lapunknak.

MTI Eco

Tolnay Lajos elmondta, hogy a cég levelet írt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza, és megindokolják, hogy melyek azok a műszaki, gazdasági, emberi, regionális érdekek, amelyek miatt újra kellene indítani a termelést.

Kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is.

Illés Zoltán kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a MAL Zrt. termelői tevékenységét. Az államtitkár akkor úgy nyilatkozott: a hétfő délutáni baleset után a cég még tovább folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

Tolnay Lajos tájékoztatása szerint szakemberekkel való egyeztetés alapján hosszabb távon - a csapadékosabb időjárás miatt - a szárazabb vörösiszap-technológia felé szeretne elmozdulni a cég, vagyis kevesebb vizet használnának fel. Ennek pontos paraméterei azonban még nincsenek kidolgozva, de már felvették a kapcsolatot az illetékes egyetemi kutatóintézettel - tette hozzá. Rámutatott ugyanakkor: a jelenlegi technológia is biztonságos, hiszen a világ timföldiparában 95 százalékban ezt használják, és eddig semmilyen probléma nem volt vele.

Tolnay Lajos az InfoRádióban azt mondta: ha most újra tudják indítani a termelést, akkor a leállás nem befolyásolja a MAL idei eredményeit, éves üzleti tervét. Azonban hhangsúlyozta, hogy jelenleg az újraindulás mellett a kárelhárításra koncentrálnak.

„A MAL jól működő társaság, jelentős az exportja, múlt évi külkereskedelmi szaldója 12 milliárd forint volt. Még a válság másfél éve alatt sem bocsátott el alkalmazottat. Ha leáll, az állam 2014-ig összesen 7,3 milliárd forint adóbevételtől esik el, további 2 milliárdot kell segélyekre kifizetnie, és bizonytalanná válik a munkanélkülivé váló MAL-alkalmazottak együtt 1,5-2 milliárd forintnyi bankhitelének visszafizetése is” – érvelt a cégelnök.

Tolnay Lajos tájékoztatása szerint biztonságosak az újraindítás eltervezett körülményei. A gyártás során keletkező vörösiszapot egy olyan, teljesen új tározóba kívánják elhelyezni, amelynek kapacitásai 1-1,5 fél évre elégségesek, s amely újfajta műszaki megoldásai miatt a meglévőknél már négyszer biztonságosabb. Tekintettel azonban térségünk klímájának csapadékosabbá válására, a MAL egyetemekkel és kutatóintézetekkel már korábban a jelenleginél kevesebb vizet tartalmazó iszapot eredményező gyártási eljárás kidolgozásába fogott bele. A kutatómunka várhatóan egy év múlva zárul. (A vörösiszapban lévő, iparilag még hasznosítható anyagok, például nehézfémek költséges kinyerése egyébként nincs napirenden, külföldön viszont vannak ezt célzó kísérletek.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!