Hírek

2010.10.09. 05:15

A tárgyalóterem ultrái

Amíg a futballstadionok lelátóin az artikulátlan üvöltözés, a permanens anyázás, a bíró fenyegetése és szidalmazása majdhogynem elfogadott magatartásformáknak számítanak, a bíróságokon az ilyesmi a legutóbbi időkig nem volt szokás. Amióta a B-jobbszél (ha van B-közép, ilyen is lehet) a Budaházy-perekre jár szurkolni, azóta a tárgyalások leginkább a Dózsa–Fradi meccsekhez hasonlatosak.

Stanga István

Hogy a mintegy bő hét múlva kihirdetendő ítéletében a bíróság bűnösnek mondja-e ki alkotmányos rend erőszakos megváltozatásának előkészülete bűntettében Budaházy Györgyöt, a magyar szélsőjobboldal emblematikus figuráját, egyfajta ikonját – akit a hívei nagy-nagy előszeretettel titulálnak „szabadságharcosnak” és „forradalmárnak” –, azt ez idő szerint csak a jó isten tudja megmondani, az azonban tény, hogy a más bűncselekmények elkövetésének gyanúja okán immáron több mint egy éve előzetesben lévő 41 esztendős Budaházynak mostanáig egyetlen olyan tárgyalása sem volt, amely nélkülözte volna a kisebb-nagyobb botrányokat. Igaz, ezekről nem annyira Budaházy tehet (aki legfeljebb csak élvezi a rivaldafényt, no, meg persze, a „nemzeti hősöknek” kijáró tiszteletet és csodálatot), mint inkább lelkes, ám a legelemibb viselkedési szabályokat se ismerő szurkolótábora, amely rendre megjelenik a tárgyalóteremben, hogy bálványának erkölcsi támogatást nyújtson. Jól olvasták, szurkolótábort mondtam, és korántsem véletlenül, ugyanis az a hangulat és azok az indulatok, amelyek Budaházy egy-egy perét övezik, leginkább a futballpályákon érhetők tetten, amiként azt a néhány nappal ezelőtti Dózsa–FTC összecsapáson is módunkban állt  megtapasztalni. Csakhát míg a stadionok lelátóin az artikulátlan üvöltözés, a permanens anyázás, a bíró fenyegetése és szidalmazása majdhogynem elfogadott magatartásformák – hadd jegyezzem meg mindjárt: sajnálatos módon –, addig a törvény házában az ilyesmi azelőtt nem volt szokás. Ám mióta a B-jobbszél (ha van B-közép, miért ne létezhetne ez is) felfedezte magának a szabadidő haszontalan és kultúrálatlan eltöltésének e formáját is, a tárgyalások olyan légkörben zajlanak, amit csupán egy falusi ivóban tolerálnak. Ha egyáltalán, merthogy a kocsmáros ott gyorsan rendet vág.  

Ellentétben egyes beszari, erélytelen és tehetetlen bírákkal – írtam volna még pár nappal ezelőtt is, csakhogy időközben, hála istennek, akadt egy egy olyan bírói tanács, amely úgy határozott, nem enged cirkuszt csinálni a tárgyalásból és bohócokat az igazságszolgáltatás szereplőiből, így aztán úgy hajította ki a teremből a zúgolódó, közbe-közbeordibáló hallgatóságot – amely azt kifogásolta, hogy a bíró Budaházyt a 12 órát (!) is meghaladó védekezése befejezésére kérte, mondván, a további gondolatait az utolsó szó jogán ismertesse majd –, mint azt a bizonyos macskát szokták a nagy dolgát végezni. Amely megoldást legfeljebb azok tartják méltánytalannak, akik például az istennek se képesek megérteni, hogy mi is a különbség a forradalom és a Magyar Televízió büféjének a kifosztása (kievése) között, akik a demokráciát lépten-nyomon összetévesztik az anarchiával, no, és akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy Magyarországon kívül nem sok olyan hely létezik a nagyvilágban, ahol a bíróságok tagjai zokszó nélkül tűrték volna, hogy Budaházy szimpatizánsai kórusban „vérbírózzák” le őket, s csináljanak amolyan állatkerti páviánházat a bíróság épületéből. Megjegyzem, jómagam már csak azért sem értem, hogy a tárgyalótermi randalírozók miért is veszik annyira zokon, ha valakik figyelmeztetik őket az elemi viselkedési szabályokra, ugyanis elsősorban közülük kerülnek ki a tekintélyelvűség és rendpártiság hívei, akik a mindenkori kormányoktól  a többi között biztonságos településeket, az igazságszolgáltatástól fokozott szigort várnak, hogy a halálbüntetés visszaállításával, illetve a mostaninál sokkalta szigorúbb börtönökkel kapcsolatos nézeteikről már szó se essék. Ami persze, rendben is lenne, ha közben nem gondolnák úgy, hogy nekik  minden megengedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!