Hírek

2010.10.06. 07:31

Adókulcsok - Néha a kevesebb a több

A tényleges adóterhelés egyedi szabályokon, könnyítéseken múlik – Hazánk nem áll rosszul. A legversenyképesebbek közé tartozik a magyarországi társasági adó Európában, így a térségben is.

KR

A legversenyképesebbek közé tartozik a magyarországi társasági adó Európában, így a térségben is – legalábbis ami az adókulcsot illeti, hála a július 1-jei visszamenőleges hatállyal kiszélesített 10 százalékos tehernek. Még úgy is őrzi versenyképességét, hogy a társaságiadó-ráta az utóbbi években mindenhol jelentősen csökkent: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss összesítése szerint az 1995-ös 35,3 százalékos uniós átlagos terhelésről 2010-re 23,2 százalékra csökkent.

Az adó mértékét olyannyira képesek módosítani egyéb tényezők, könnyítések, részletszabályok, hogy az első ránézésre alacsony adókulcs is takarhat viszonylag magas elvonási szintet. Hazánk esetében erről szerencsére nincs szó, ám bizonyos feltételek kedvezőbbek a környező országokban, mint nálunk.

Különösen a válság közepette kiemelkedő jelentőségű kérdés többek között, hogy a veszteségeket a következő évi adóalapok terhére el lehet-e számolni. A magyar szabályozás szerint a veszteségelhatárolásnak – alapesetben – nincs időbeli korlátja, így a cégek a tavalyi, netán idei veszteségüket döntésük szerint még évekig érvényesíthetik későbbi adókötelezettségük rovására. Ezzel szemben Csehországban és Szlovákiában ötéves időlimit van hatályban, az is igaz azonban, hogy néhány nyugat-európai adószisztéma lehetővé teszi a veszteségek visszafelé történő elszámolását is. Francia- és Németországban, valamint Nagy-Britanniában tehát lehetőség van az előző év eredményét is csökkenteni az adott évi mínuszok mértékével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!