Hírek

2010.10.07. 11:33

Egy autóbalesetnél többet fizethet a biztosító, mint az iszapkatasztrófánál

Akár kétmilliárd forintos kárt is térítene a biztosító, ha átlagos autók okoznak valamilyen óriási balesetet. Ehhez képest a vörösiszap-áradás kiindulópontja, a timföldgyár felelősségbiztosítása pár millió forintos. A veszélyes üzemek számára ugyanis a felelősségbiztosítás kötelező, de nincs meghatározva, hogy az mekkora kárösszegig fizessen.

MR1-Kossuth Rádió - Világgazdaság Online

A gépkocsi veszélyes üzem, ezért kötelezően felelősségbiztosítást kell kötnie minden autósnak, hogy a másoknak okozott kárt a biztosító megtérítse. Már évi néhány tízezer forinttól is vásárolhatunk kötelezőt, ami csaknem kétmilliárd forintig téríti az általunk okozott kárt. A törvény szerint 500 millió forintig kell a vagyoni, 1,25 milliárd forintig a nem vagyoni károkat kifizetnie a biztosítónak.

Ha minden autósnak ekkora összegű felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, akkor jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehetséges, hogy egy veszélyes ipari üzem egyáltalán nem rendelkezik olyan biztosítással, ami az okozott károkat térítené. A MAL Zrt. biztosítása ugyanis nem fizet a cég tározójából kiömlő vörös iszap okozta károk után.

A tragédia felhívja a figyelmet arra, milyen mélyen alulbiztosítottak a hazai vállalatok - mondja az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Itt nem vagyon-, hanem felelősségbiztosításról, méghozzá egy fokozottan veszélyes tevékenységet végző üzem felelősségbiztosításáról van szó, és az eddigi információk szerint erre sem rendelkezik megfelelő biztosítással a vállalat.

Ez viszont felveti annak a kérdését, hogy a jelenlegi jogszabályok egy ilyen igen kockázatos tevékenységet végző cég esetében nem írják elő azt, hogy megfelelő biztosítási összeggel rendelkező szerződéssel rendelkezzen. A veszélyes üzemek számára ugyanis a felelősségbiztosítás kötelező, de nincs meghatározva, hogy az mekkora kárösszegig fizessen.

A kormány felülvizsgálja és várhatóan átalakítja a veszélyes üzemek felelősségbiztosítását. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ehhez olyan biztosítókra is szükség van, amelyek elvállalják ezeket a kockázatokat. Hiszen ma nem biztos, hogy akad olyan cég, amelyik egy zagytározót biztosítana, vagy ezt a biztosítást megfizethető áron adná.

Egyes értesülések szerint az iszapkatasztrófa meghaladja a 10 milliárd forintos kárösszeget: A vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata. Miután ugyanakkor a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett, a piacvezető lakásbiztosító szolidaritásból segítséget nyújt – áll az AEGON Magyarország közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!