Hírek

2010.10.22. 15:15

Goldman: Lehet, hogy fordítva sül el Orbán nyugdíj terve

Az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok elérhetők a magyar kormány által bejelentett adóintézkedésekkel és a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztésével, ám a költségvetési kiigazítás csaknem teljes mértékben átmeneti intézkedésekre épül, ezért jelenlegi formájában hosszabb távon "fenntarthatatlan" - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők pénteken megjelent helyzetértékeléseikben.

Világgazdaság Online

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege a magyarországi intézkedésekről befektetőknek összeállított részletes áttekintésében azt írta, hogy a magyar kormány "alacsony minőségű, ad hoc (lépésekre) alapuló" kiigazítás mellett döntött, és ez a cég szerint azzal a kockázattal jár, hogy a magyar közadóssághelyzet "ismét instabillá válhat".

Az elemzés szerint az adósságráta csökkentéséhez így magasabb elsődleges államháztartási többlet kell, mint amekkorára egy fenntartható költségvetési kiigazítási lépéseket tartalmazó forgatókönyv alapján szükség lenne. A jelen helyzetben ugyanis a befektetők kevésbé lesznek meggyőződve arról, hogy az átmeneti adóintézkedések hosszú távon javíthatják a szuverén hitelképességet, ezért valószínűleg magasabb kockázati felárakat követelnek majd a magyar adósságban tartott befektetéseikre. Ez magasabb kamatköltségekkel jár, ami automatikusan növeli az elsődleges többlet szükséges mértékét - áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!