Hírek

2010.10.28. 09:24

Idén még nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta

Az idén a legalacsonyabb szintre, 10,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben, a foglalkoztatottak száma 3 millió 823 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

KSH - MTI Eco

Az idén a munkanélküliségi ráta az év eleji 11,8 százalékról csökkent 11 százalékra a május-július közötti időszakra és maradt ezen a szinten június-augusztusban is.

Az év harmadik negyedében – július és szeptember között - a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 823 ezer fő volt, ami 39 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 6,8 százalékkal, 466 ezer főre nőtt, ami 0,6 százalékponttal magasabb, azaz 10,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A legnagyobb munkanélküliség a pályakezdő korosztálynál mutatható ki – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.

A vizsgált időszakban a 15–64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 791 ezer fő volt, 38 ezer fővel magasabb az egy évvel ezelőtti, 43 ezer fővel pedig a második negyedévi értéknél. Az említett korcsoportra számított 56 százalékos foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakit 0,5 százalékponttal haladta meg.

A 15–64 éves férfi foglalkoztatottak létszáma 2 millió 33 ezer fő volt, 61,2 százalékos foglalkoztatási rátaértékkel; a nőket pedig 1 millió 758 ezer fős, 51 százalékos foglalkoztatottság jellemezte. 2007 negyedik negyedéve óta ez az első olyan negyedév, amikor a férfiak foglalkoztatási mutatói az előző év azonos időszakához képest már nem romlottak, foglalkoztatási arányuk megegyezett az egy évvel korábbival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!