Hírek

2010.10.14. 10:29

Írország: vissza a földekre

A gazdasági válság nyomán egyre többen térnek vissza a mezőgazdasági munkákhoz Írországban. Azok a gazdálkodók, akik munkagépeikkel az ingatlanpiaci boom idején építkezéseken vállaltak munkát, vagy éppen ingatlanfejlesztések céljára adták el méregdrágán a földjeiket, most ismét az agrárszektorban keresnek megélhetést. Mások banki karrierjüket feladva kezdenek mezőgazdasági tanulmányokba.

Világgazdaság Online - BÁ

Nagyon népszerűekké váltak a mezőgazdasági kurzusokat kínáló tanintézmények Írországban: az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari hatósága által szervezett tanfolyamokra az idén 45 százalékkal jelentkeztek többen, mint 2007-ben, a dublini botanikus kertben meghirdetett programra pedig százával kellett elutasítani az érdeklődőket.

A gazdasági fellendülés idején a mezőgazdaság és az élelmiszeripar "teljesen elveszett, egyszerűen nem volt szexi az ingatlanos és pénzügyi szolgáltatási szakmákhoz képest" - idézi a Bloomberg Jim Powert, a dublini Friends First közgazdászát. Ez azonban szerinte most változik: a jövőt az olyan, nagy értéket képviselő exportágazatok jelentik, mint az élelmiszer.

A 2007-ig tartó tíz évben Írország GDP-je megkétszereződött, az ingatlanpiaci buborék kipukkadása óta viszont 15 százalékkal zsugorodott. Az 50 milliárd eurós bankmentési számlával szembesülő kormány most azt reméli, hogy a gazdaság számára az olyan élelmiszeripari exportőrök adják majd a gyógyírt, mint a Kerry Group vagy a Glanbia. A jelek szerint a befektetők ugyancsak erre számítanak: az előbbi cég részvényárfolyama az elmúlt két évben 47, utóbbié pedig 13 százalékkal emelkedett. A két legnagyobb pénzintézet, a Bank of Ireland és az Allied Irish Banks papírjai eközben 60, illetve 90 százalékkal zuhantak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!