Hírek

2010.10.28. 17:00

Ki nyögi majd a nyugdíjat?

A jelek szerint nem csak négyévente állítják választás elé a magyar polgárokat. A jövőben arról voksolhat majdnem hárommillió ember, akar-e magánnyugdíjpénztári tag maradni, vagy önként visszatér az állami rendszerbe.

BAMA

Ehhez kapnak a bizonytalankodók információkat, többnyire olyanokat, amelyeket, mivel nem közgazdászok, nehezen értelmeznek. Marad hát a bizalom: ki kinek hisz? A kormánynak, amely azt hangsúlyozza, hogy az állam a biztosíték a nyugdíjak értékének megőrzésére, vagy a nyugdíjpénztári vezetőknek, akik szerint káros a riogatás.

A fejleményekre a tőzsde is reagált, a pénztárak már most elkezdték portfóliójuk átrendezését. Némi jó hír, hogy várhatóan az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem érinti a kormány bejelentése. Mohr Lajos, az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a banki folyószámlához hasonlítható. Az ezen lévő összegekkel teljes egészében az ügyfél rendelkezik, a kormány ezekre vonatkozóan nem hozhat intézkedést. Az Országgyűlés már ma tárgyalhat a nyugdíjpénztári kérdésekről.

„Fontos tisztázni, hogy a kormány elképzelése kizárólag a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket érinti, az önkéntes ágazatokra nem lehet hatással. Ám félünk attól, hogy az ügyfelek jelentős többsége nincs tisztában a kettő valódi különbségével, és ez komoly riadalmat okozhat a tagok között” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. „Az önkéntes pénztári tagság a nevéből adódóan nem kötelező, így bármilyen káros, előre nem tervezett esemény miatt a kormányzati kommunikáció okolható” – húzta alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!