Hírek

2010.10.22. 11:54

Legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést javasol a kormány

A kormány legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT-nek), azonban az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az OÉT pénteki plenáris ülésén.

MTI Eco

A munkaadók szerint a normális gazdálkodás mindig igyekszik beépíteni a költségeket, így a válságadókat az árakba, a szakszervezetek ugyanakkor a munkahelyeket féltették a válságadók miatt - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A munkaadói oldal tudomásul veszi, hogy az államháztartási hiánycél tartása érdekében szükség van a válságadókra, ugyanakkor hiányolja a válságadók ügyében elmaradt konzultációt - mondta Rolek Ferenc, az oldal szóvivője. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke megjegyezte azt is, hogy a válságadókat fizető szektorok és alszektorok között vannak olyanok, amelyeknek nyereségtermelő képessége nem átlag feletti, ilyen a kiskereskedelem, illetve a pénzügyi szektoron belül a lízingcégek.

"Egy normális piacgazdaságban a gazdálkodás alapszabálya, hogy a költségeket beépítik az árakba, s a válságadó is nyilvánvalóan költség" - magyarázta Rolek Ferenc.

Félő, hogy a válságadóval sújtott ágazatok vagy a beruházásaikat, vagy a költségeiket, ezen belül a foglalkoztatást, a béren kívüli juttatásokat például csökkentik - vetette fel Pataky Péter, a munkavállalói oldal soros elnöke.

Az MSZOSZ elnöke reagált a miniszternek arra a megjegyzésére is, amely az 1945-1947-es újjáépítésre vonatkozott. "A kormány úgy kezdi az újjáépítést, hogy kölcsönveszi azt, ami nem az övé, azaz blokkolja magán nyugdíjpénztári befizetéseket" - fogalmazott Pataky Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!