Hírek

2010.10.04. 11:24

Matolcsyt leválthatják? Mi lesz a költségvetéssel?

„Fogyóban a levegő Matolcsy György körül” – írja a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet - Világgazdaság Online

„A nemzetgazdasági tárcavezető konfliktusai szaporodnak, várható leváltását már kész tényként kezeli a piac” – olvasható a Magyar Nemzetben. „Tény, a szaktárca vezetője a közelmúltban számos elhíresült esettel okozott gondot a május végén felállt új kormánynak.”

A lap megemlékezik arról, hogy Matolcsy tárcájának több alkalommal kellett utólag pontosítani, netán érdemben módosítani bejelentéseit.

Pénteken a MOL részvények árfolyamát mozgatta meg a tárcavezető: „félreérthetően és szerencsétlenül fogalmazott a nemzeti olajtársaság 35 milliárd forintos költségvetési befizetésével kapcsolatban” – írja a lap.

„A szakminiszter körüli zavarok egyik fő oka az lehet, hogy Matolcsy Györgynek mostanáig sem sikerült elindítania a tárca zökkenőmentes működését, emiatt egyre több konfliktusa támad a kormány tagjaival” – olvasható a Magyar Nemzetben. A tavalyi költségvetésről készült zárszámadást „több ponton is méltatta”, miközben Orbán Viktor a múlt héten azt jelentette be, hogy „közel százmilliárd forint hiányzik a tavalyi elszámolásból, és emiatt 3,9 helyett 4,4 százalékra nőtt utólag a 2009. évi hiány”.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők úgy vélekedtek, hogy a tárcánál komoly hiányosságok vannak. „A nemzetgazdasági tárcánál malmoznak”, terjedt el a hír a piacon, mondta Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője.

„Arról folynak a találgatások, hogy most, az önkormányzati választások után, vagy a következő év elejétől cserélhetik le a nemzetgazdasági minisztert” – nyilatkozta Németh Dávid, az ING elemzője.

Matolcsy György leváltása e pillanatban nehéz helyzetet teremtene: a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatot október 8-án kell benyújtani, a költségvetés tervezetét pedig a hónap közepéig, október 15-ig kell a parlament elé terjeszteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!