Hírek

2010.10.21. 13:20

Medián: évek óta nem volt ilyen nagy a „jó irányt” vélők aránya

A kormánypárti szavazók az önkormányzati választások sikere után is kitartóak – írja a HVG. A Medián által készített felmérés szerint nő a derűlátók száma, de a közhangulat nem mondható optimistának.

HVG

Évek óta nem volt ilyen nagy a „jó irányt” vélők aránya, 2003 nyara óta mindössze 2006 áprilisában, az akkori választási eredményt követően volt a mostaninál is egy hajszállal szélesebb körű a derűlátás, és hosszú idő után először vannak számottevő többségben az optimisták, írja a HVG.

A kormánypárti szavazók 82 százaléka szerint jó az irány, míg az ellenzékiek 69 százalékának ellentétes a véleménye. A pártreferencia nélküliek az ellenzékiekhez állnak közelebb, 53 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok.

Ahogy összességében többségbe (47 százalék, szemben a 39 százaléknyi borúlátóval) kerültek a derűlátók, összefüggésben van azzal, hogy a kormánypártok előnye a választani tudó biztos szavazók körében még mindig több mint háromszoros, igaz a nyár elején még hatszoros volt, jegyzi meg a cikk írója.

A közhangulatban, májusban bekövetkezett ugrásszerű emelkedés a lakosság megelőlegezett bizalmát jelezte, azonban a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások azóta többször is romlottak. Jelzés értékű, hogy a kormány tényleges munkába állása nem javította tovább a lakosság helyzetértékelését, ráadásul a közhangulat jelenleg sem nevezhető optimistának. A legtöbben a helyzet változatlanságát tartják a legvalószínűbbnek, és a választások óta többen valószínűsítenek a következő évre visszaesést, mint ahányan bármekkora javulást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!