Hírek

2010.10.11. 11:34

Nem lesz gázáremelés? - Nagyot bukhatnak a szolgáltatók

Jelentős romlást mutat a gázszolgáltatók adózás utáni eredménye az elmúlt években. A szektor nemcsak az olajárak és a devizaárfolyamok hektikus mozgásainak van kitéve, hanem a szabályozási környezet sűrű változásának is.

CA-CIB

A válság önmagában is kedvezőtlenül érintette az egyetemes gázszolgáltatókat. 2008 második felétől 2009-ig folyamatosan romlott a hazai szereplők eredménye, annyira, hogy tavaly már több nagy piaci szereplő milliárdos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. Az ágazat mutatóinak javulását vetítette előre, hogy a Magyar Energia Hivatal 2009 második felében felülvizsgálta az összes hazai egyetemes szolgáltató költségszerkezetét, aminek eredményeként a cégek elfogadott, úgynevezett indokolt költségei 2010. január 1-jétől megemelkedtek. Márpedig a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2013-ig, azaz a következő árciklus végéig az ezekből a költségekből számított induló árból alakul a gáz ára az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körében, azaz a lakosság és a 20 m3/h-nál kisebb mérővel rendelkező fogyasztók számára.

„Az elismert költségek és az ezáltal megemelt díjelem növekedése részben kompenzálhatta volna a szolgáltatók vevői nemfizetésből eredő egyre nagyobb veszteségeit, de a gázármoratórium némileg megrendítette a 2010-es évhez fűződő reményeket” – állítja Gégény Anita, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB) ágazati elemzője.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint ugyanis a négy nagy egyetemes szolgáltató – a GDF Suez Energia Magyarország (volt Égáz-Dégáz), a Főgáz, a Tigáz és az E.ON Energiaszolgáltató – által együttesen kimutatott értékvesztés összege, ami zömében a vevői nemfizetésnek felel meg, 2007-hez képest tizenkétszeresére nőtt. A 2007-ben még csak 950 millió forintra rúgó tétel 2008-ban 5,7 milliárd forintra ugrott, 2009-ben pedig megduplázódott és elérte a 11,5 milliárdot. Ez az összeg önmagában természetesen nem magyarázza, hogy miért fordult 6 milliárd forintot meghaladó adózás utáni veszteségbe a négy nagy szereplő 2007-ben még 26 és még 2008-ban is 13 milliárdos együttes nyeresége.

„Valószínűsíthető, hogy a válság elhúzódósával ez a tétel még tovább emelkedik. Ez a feltételezés eleve kétségessé teszi, hogy a megemelt árrés nyereségessé tudja tenni az egyetemes fogyasztók kiszolgálását 2010-re, ám az év közben bevezetett ármoratóriummal együtt szinte már biztosra vehető, hogy jelentős nyereségek nem lesznek az egyetemes gázszolgáltatók körében – véli a CA-CIB elemzője.

A közelmúltban tett kormányzati kijelentések ugyanakkor szerinte arra utalnak, hogy a kabinet nem érzi magáénak a veszteséggel küszködő szolgáltatók problémáit, s bár az új árképzési mechanizmusról még nem jött létre megállapodás a szolgáltatók és a kormány között, az már sejthető, hogy a kormány nem kíván jelentős engedményeket tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!