Hírek

2010.10.11. 13:33

Orbán: Államosítják a MAL-t - Letartóztatják a cég vezérét

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elmondta: nagy munka vár a képviselőkre a mai napon, de az első megszólalásnak a részvét jegyében kell elhangoznia az ajkai katasztrófa kapcsán.

Világgazdaság Online

A miniszterelnök leszögezte: az események mindenki előtt ismertek, csakúgy, mint a védekezés céljából hozott döntések. A miniszterelnök szerint Magyarország a választások után a legfontosabb pillanatához érkezett, amikor kiderül, hogy valóban megváltoztak-e a dolgok.

Most kell megmutatni, hogy valóban a választók akaratát képviseli a politika és bebizonyítani, hogy az ország már elég erős ahhoz, hogy a közérdeket képviselje a magánérdekkel szemben. A feladatok meghatározásához tudni kell, hogy nem természeti csapás okozta az ajkai katasztrófát.

Ezért a mostani helyzetben négy feladattal kell megbírkózni: az első a kártalanítás, a köz érdeke, hogy ez ne az adófizetők, hanem a károkozók pénzéből történjen meg. Biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, közérdek a termelés biztonságos újraindítása. Meg kell gátolni a további természeti károk létrejöttét, fel kell tárni a tározó működésével kapcsolatos eltitkolt veszélyeket. Feltételezhető, hogy akadtak, akik ismerték a tározó gyenge pontjait, de magánérdekeik nem engedték meg, hogy ezeket nyilvánosságra hozzák. Emellett ki kell vizsgálni a felelősség kérdését.

A kérdés az, hogyan számolható fel ez a katasztrófa? A Mexikói-öbölbeli, valamint a verespataki tragédia esetében a tehetetlenség volt jellemző, amelyek a köz-és magánérdek konfliktusában fakadtak. A legfőbb tanulság, hogy a magánérdeket semmilyen önműködő mechanizmus nem készteti arra, hogy alárendelje céljait a közérdeknek. Ezért a közérdeket csak a modern állam tudja érvényesíteni, ha szükséges. Ezért cselekvő helyzetbe kell hozni az államot, ami azt jelenti, hogy a MAL-t állami irányítás és vagyonzár alá kell vonni - jelentette be Orbán.

Korábban ilyen feladatra nem vállalkozott a kormány. A kabinet javasolja a katasztrófavédelmi biztos intézményének létrehozását. A biztos átveszi a MAL teljeskörű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. A rendőrség ezzel párhuzamosan a cég vezérének előzetes letartóztatását kezdeményezte - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor arra kérte a képviselőket, gondolják át a katasztrófa volumenét a döntések kapcsán és csatlakozzanak az összefogáshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!