Hírek

2010.10.13. 14:48

Orbán Viktor nagy bejelentései - Élő közvetítés

Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány mai ülésén ismerteti azokat a pontos lépéseket, amelyek segítségével a kormány teljesíti az idei 3,8 százalékos hiánycélt. Folyamatosan frissülő beszámoló.

Világgazdaság Online

Orbán Viktor a Millenáris Parkban tartott rendezvényen elmondta: a Széll Kálmán Alapítvány évek óta lelki hátországot ad a Fidesznek. A miniszterelnök közölte: kihelyezett kormányülést tartottak az ajkai iszapkatasztrófa helyszínén, amelynek során eldöntötték, hogy a katonai erők távozhatnak a helyszínről, a kolontáriak pedig visszaköltözhetnek otthonaikba.

A jelentős belpolitikai események után sokan kérdezik újra, mi lesz? Mintha az elemzők nem akarnák elhinni, hogy mi azt mondjuk, amit gondolunk. Magyarországon az a közfelfogás, hogy a politika nem működhet egyértelműen. Ha kizárjuk az ellenzéki propagandát, a helyzet magyarázata, hogy még mindig sokan nem merik komolyan venni a globális átrendeződés létezését.

2008-ban leszögeztük, hogy ha Magyarország nem követi a gazdasági fordulatot, akkor két tűz közé kerül. Az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy a változások valóban földrengés erejűek, a nyugati civilizáció súlyos meggyengülésével kell szembenéznünk.

A kérdés az, mi lesz a növekedés új forrása ebben az átrendeződésben, amely tíz-húsz év alatt zajlik le. Magyarországot ez idő alatt kell sikeres, biztonságos, versenyképes államá tenni. Ehhez tudni kell, milyen okok vezettek a hanyatláshoz? A recesszió oka, hogy a Nyugat nem használja ki kellően a munkát és az állandóság érzetét, míg a fejlődő országok mindkét területen felülmúlják a Nyugatot. Megjósolható, hogy az új világban felértékelődik a munka és a közérdek, az állam, és leértékelődik a spekuláció és a magánérdek, valamint az önszabályozó állam liberális ideológiája. A miniszterelnök szerint a nehéz külső körülmények ellenére bizakodó várakozást érez az ország lakossága.

A miniszterelnök szerint a magyar történelem tele van a "negatív szabadság" történeteivel, ezért a magyar a szabadságharcok népe, amely mindig valami ellen szövetkezett. Most azonban nem valami ellen, hanem valami mellett fogott össze. 2010 bizonyos nézőpontból 1990 értelmét adta meg, ezért a két dátumot együtt érdemes említeni, mivel most teljesedett be az, ami akkor nem tudott, vagyis nem túlzás a kétharmados forradalom elnevezés.

A gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a növekedés beindításához szakítani kell a megszorítások politikájával, mivel ez sehova nem vezetett az elmúlt nyolc évben. 2010-ben a rendes adókon kívül egyhavi nyugdíjat, illetve közalkalmazotti bért vettek az emberektől. Holott "ennek töredékéért fojtogatják a francia elnököt". A magyar adófizetők elfogadták ezt a súlyos aránytalanságot, amit fel kell számolni.

"Nevetségesen kínos lenne, ha éppen az EU soros elnökségét betöltő ország nem tartaná be az uniós költségvetési szabályokat" – fogalmazott Orbán Viktor tegnap, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével való találkozója keretében. A miniszterelnök leszögezte, hogy a következő napokban újabb lépéseket tesznek az idei, 3,8 százalékos deficitcél betartása érdekében.

A miniszterelnök hozzátette: tekintve, hogy a magyar gazdaság stagnált az idei évben, de még a legkonzervatívabb elemzők is növekedést jósolnak jövőre, jó az esély arra, hogy 2011-ben Magyarország megfeleljen az EU 3 százalékos maximális költségvetési hiányra vonatkozó szabályának. Elemzők szerint, ha a piac tetszéssel fogadja a miniszterelnök bejelentéseit, a forint akár a 260-as szintig erősödhet az euróval szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!