Hírek

2010.10.18. 05:50

Orbánék (legények) a gáton

Bár magam azt az állítást, miszerint a kormányzat számára kifejezetten jól jött a vörösiszap-katasztrófa, nem csupán ostoba, de rosszindulatú megjegyzésnek is gondolom, annyi bizonyos, hogy Orbán Viktorék a drámai eseményeket megpróbálják a maguk javára fordítani.

Stanga István

Az elmúlt napok folyamán többen és több helyütt is leírták azt a bődületes hülyeséget, miszerint a kormányzatnak (no, meg természetesen magának Orbán Viktor miniszterelnöknek) nagyon is jól jött a Kolontár és Devecser térségében mérhetetlen pusztítást okozó vörösiszapár, hiszen ez a súlyos tragédia is segít elterelni az emberek figyelmét a teljesítetlen ígéretekről, a többi között az egyszeri, nagyarányú adócsökkentésről, a pedagógusok, egészségügyiek, rendőrök béremeléséről, aztán a kabinet eddig produkált semmittevéséről, az esetleges – és sokak szerint elkerülhetetlennek tűnő – megszorító gazdasági intézkedésekről, főként pedig az egyelőre nem a várakozásoknak megfelelő ütemben haladó számonkérésekről. Ismétlem, magam ezeket a feltételezéseket nem egyszerűen hülyeségeknek, hanem megalapozatlanoknak, sőt, kifejezetten rosszindulatúaknak tartom, hiszen bármely párttal is szimpatizál valaki, bármilyen politikai meggyőződése is van, és bármiként is vélekedik a Fidesz hatalomgyakorlásáról, nem hiheti komolyan, hogy ép eszű és egészséges lelkületű kormányzat hálát ad a jó istennek, amikor soha nem tapasztalt katasztrófák sújtják a polgárait, és amikor olyan tíz- vagy százmilliárdokat kell a bajba jutottak támogatására és a biztonság megteremtésére fordítania, amelyekre ezer és ezer helyen szintúgy hatalmas szükség lett volna. Van azonban a dolognak egy másik oldala. Mert ha azt valóban primitív véleménynek ítélem is, hogy Orbánék számára kapóra jött a „vörösiszap-cunami”, azt már messze nem merném ennyire határozottan állítani (sőt), hogy a kormányfő nem próbálja meg a drámai eseményeket a maga javára fordítani.

Ám még mielőtt félreértenének, sietek gyorsan leszögezni, hogy az iménti kijelentés a részemről ezúttal nem bírálat akar lenni, mert bár első blikkre talán durvának tűnhet, hogy valaki egy katasztrófa kapcsán is önmaga és kormánya imázsát építgeti, magam azt gondolom, hogy egy igazi politikus egyetlen olyan ziccert sem hagy ki, ami még több népszerűséget, később pedig nagyon sok szavazatot hoz(hat) a számára. És különösen érvényes ez a megállapítás Orbán Viktorra, aki láthatóan csak akkor van elemében, amikor a „hadvezéri” képességeit csillogtathatja, no, meg persze, amikor egy személyben ő lehet „a haza bölcse” és az „árvízi hajós” – az ellenzéki szerep ezért is annyira testidegen a számára –, aki a vörösiszap-történet kapcsán is fáradságot nem ismerve jön, megy, intézkedik, szervezkedik, és aki talán még a bilincset is saját kezűleg rakná a feltételezett bűnösök csuklójára, ha ez a dolog nem venné ki magát túlságosan hülyén. Orbán azonban nemcsak a „tetterős, cselekvő államférfi” szerepkörét fedezte fel ebben a minden ízében tragikus történetben, hanem más, nem kevésbé jó lehetőségeket is. Hisz az életeket és értékeket egyaránt maga alá temető „vörösiszap-lavina” nem kizárólag arra ad módot, hogy a Fidesz-kormány bebizonyítsa a bírálóinak, valóban komolyan veszi a hosszú időn keresztül ígért felelősségre vonást, de arra is, hogy Orbánék felelevenítsék a „vörös milliárdosokkal” és/vagy a mindenkin átgázoló „oligarchákkal” kapcsolatos korábbi kommunikációjukat, hogy a „közérdek kontra magánérdek” típusú miniszterelnöki szónoklatokat már ne is említsem. És mivel kis hazánkban a mostani katasztrófánál összehasonlíthatatlanul kisebb súlyú ügyek sem az egyik pillanatról a másikra szoktak lezárulni, tökéletesen biztos vagyok abban, hogy Orbánéknak „vörösiszapfronton” még bőven lesz módjuk az akciózásra. És nem hiszem, hogy a kínálkozó alkalmakat elszalasztanák.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!