Hírek

2010.10.04. 08:19

Papírforma Fidesz-siker

Sokan sokféleképpen értékelik, hogy miért szavaztak ennyire kevesen vasárnap az önkormányzati választáson. Van, aki a kormánypártok megfélemlítő akcióiról beszélt, mások arra hivatkoztak, hogy előre lefutottnak tartották a voksolást.

VG

Hiszen hetekkel korábban borítékolható volt, hogy a megyei közgyűlésekben, a megyei jogú és a nagyvárosokban a Fidesz jelöltjei lesznek a favoritok. Egyedül egy-két városban és néhány budapesti kerületben lehetett esélye az ellenzékieknek.

Ettől még a tény tény maradt, Magyarországon az önkormányzati választásra jogosult 8,2 millió polgárnak még a fele sem kívánt élni a jogával. Az ország 3176 településén várták a szavazókat, s az idén először jóval kevesebb képviselőt lehetett választani. A Fővárosi Önkormányzatban például az eddigi 66 helyett 35 képviselő dolgozhat a következő ciklusban. Budapesten egyébként véget ért egy hosszú korszak, Demszky Gábor húsz év után nem indult – Tarlós István pedig simán nyert.

A tét egyáltalán nem volt kicsi, hiszen az Orbán-kormány első hónapjai után a voksolók akár a kabinet eddigi munkájáról is véleményt mondhattak. Az ország számtalan településén független jelöltek indultak, ők azonban zömmel a kis falvak élére kerültek, s mindenhol, ahol a nagypolitika dominál, a Fidesz tarolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!