Hírek

2010.10.06. 16:00

Union az iszapkatasztrófáról: az államnak lépnie kell a felelősségbiztosításoknál

Egyre nagyobb kérdéseket vet fel az ajkai iszapkatasztrófa okozta kártérítés kérdése. Ki, hogyan, mikor fogja megtéríteni a tízmilliárdokra is tehető károkat. Az alábbiakban Zsoldos Miklós, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatójának kommentjét olvashatják.

Világgazdaság Online

"Az Union Biztosító haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Veszprém megyei iszapkatasztrófában potenciálisan érintett összes ügyfelével, hogy teljes körű tájékoztatást adhasson számukra a kártalanítás lehetséges alternatíváiról. A tájékoztatás szerint, amennyiben a káreseményt a későbbiekben természeti katasztrófának minősítik, akkor a károsult ügyfelek a keletkezett kárt az általuk kötött lakossági biztosítás terhére rendezhetik. Ipari katasztrófa minősítés esetén viszont a károkozó vállalat, vagy  a mögötte álló  felelősségbiztosítás, illetve ha az nem elég, akkor végső esetben az állam végzi a kártalanítást. Mindettől függetlenül az Union Biztosító szakemberei díjmentesen megkezdik a hivatalos kárfelmérést az ügyfeleknél. A kárfelmérés dokumentumait mindenképpen a károsultak rendelkezésére is bocsájtják – ami ipari katasztrófa esetén szakértőtől származó kárigazolásként szolgálhat számukra. Emellett a társadalmi felelősségvállalás szellemében, saját munkatársai kezdeményezésére az Union Biztosító a térségben lévő károsult ügyfelek számára 150 ezer forintos gyorssegélyt utal ki.

Amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, hogy az iszaptározót üzemeltető vállalat csupán 10 millió forintos felelősségbiztosítással rendelkezik, akkor ez szabályozási kérdésekre hívja fel a figyelmet. Számos területen ugyan jogszabály írja elő felelősségbiztosítás megkötését, de annak minimális limiteit már nem szabályozza. Ebből adódóan könnyen előfordulhat – és sajnos gyakran elő is fordul – hogy a veszélyes tevékenységet folytató vállalat a jogszabályi kötelezettségeknek ugyan eleget tesz, de nem megfelelő összegre köt biztosítást. Kár esetén így a valós mértékű kár megtérítésére már nem képes. Ha egy iparvállalat felelősségbiztosítása nem megfelelő, akkor kár esetén az államra hárul az érintettek kártalanítása, és ez óriási veszélyt jelent a költségvetésre.

A Veszprém megyei eset sajnos újabb bizonyítékként szolgál arra vonatkozóan, hogy az államnak haladéktalanul lépnie kell a felelősségbiztosítások szabályozása terén."

Tekintve, hogy a zagytározó tulajdonosa, a MAL pénzügyi helyzete nem túl rózsás, mind, tavaly, mind tavaleylőtt nullszaldó körüli eredményt produkált, nem túl valószínű, hogy az esetleges felelősségének megállapítása esetén ki tudná fizetni a milliárdokra rúgó kártérítést. A közvetlen károkon túl, a térség talajcseréje, rekultivációja is tetemes összeget emészthet fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!