Hírek

2010.10.12. 11:43

Uniós költségvetés - Már mindenki feni a késeket

Bár még egy hét van nyilvánosságra hozásáig, már most tudni lehet, hogy a jelenleg futó hétéves uniós pénzügyi keret felülvizsgálata kerüli majd a vitatott kérdések exponálását. A nyugtatni akaró hozzáállás azért érdekes, mert közben már javában mindenki feni a késeket.

Fóris György

Rég nem titok, hogy a legfájdalmasabb, időben a legelhúzódóbb és a legtöbbeket szembefordító dolog a közös pénzen való osztozásról folyó vita rendezése. Márpedig az Európai Unió többéves költségvetése elég nagy pénz ahhoz, hogy összeugrasszon mindenkit: a jelenlegi hétéves közösségi büdzsé mintegy 1000 milliárd euró. És bár szakértők sokszor legyintenek, hogy az semmi, az uniós GDP csak alig több mint egy százaléka, ám amikor részesülni lehet belőle – vagy befizetni kell miatta –, kiderül, hogy minden euró számít. E viták az elmúlt húsz évben egyre hosszabbak lettek (időtartamuk újabban már veri a 20 hónapot), jellemzőjük pedig, hogy – különösen a végjáték felé – a hangnem néhol szélsőségbe hajlik, és a döntésre szánt EU-csúcs éjszakájába nyúlva sikerül csak megállapodni.

Sokan félnek attól, hogy ezúttal a többéves keret kihordása minden korábbinál nehezebb lesz. Mindenekelőtt a pénzügyi-gazdasági válságban kivérzett nemzeti büdzsék gazdái végképp megnéznek minden centet, azaz a garasoskodó huzakodás minden korábbinál megátalkodottabb lesz. Nem segít majd az sem, hogy ismét nőtt a taglétszám, és immár huszonhét fél érdekeit kell közös nevezőre hozni, ráadásul úgy, hogy a létszámmal a különbségek is nőttek. Bonyolultabbá vált az intézményi felállás is, a korábbiaknál is erősebb beleszólást adva az Európai Parlamentnek, amely – előre borítékolható módon – politikailag hangzatos követelések sorával fogja még nehezebben tarthatóvá tenni a tagországok között kihordott egyezséget. Ha ugyan sikerül addig eljutni.

A szerző a BruxInfo EU-szakértője

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!