Hírek

2011.01.22. 23:41

A Die Zeit Magyarországról: Demokrácia ez még?

Demokrácia ez még? címmel közölt cikket az Orbán-kormány politikájáról e heti számában a Die Zeit. A lap felsorolja a Fidesz vitatott intézkedéseit, és 80 százalékos jobbos médiafölénnyel kalkulál.

MTI

A német liberális hetilap munkatársa, Christian Tenbrock emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor már a tavaszi választások előtt értésre adta: olyan "politikai helyzetet" akar teremteni, amely biztosítja a hatalom "15-20 éven át történő megtartását". A voksolás után pedig arról beszélt, hogy az urnáknál "forradalom" ment végbe: Magyarország most azt várja, hogy elpusztuljon "a régi rendszer", és "új rend" jöjjön létre.

"Hogy ez alatt mi értendő, azt a miniszterelnök és kormánya nagyon gyorsan nagyon egyértelművé tette - írja Tenbrock. - Nem csak a választókerületeket szabták át oly módon, hogy az őszi önkormányzati választások eredményeként a városok és nagyobb községek 90 százalékának az élére fideszes polgármester került. Az állatorvosi hatóságtól az oktatási hivatalokon át a számvevőszékig minden posztot és pozíciót, részben a harmadik vezetői szintig, Fidesz-párttagokkal töltöttek be. Hasonlóra ugyan korábbi hatalomváltáskor is volt példa, de nem ilyen arcátlansággal. A számvevőszék elnöke egy tapasztalatlan vidéki politikus lett; lecserélték a gazdasági versenyhivatal, az országos választási bizottság és a bankfelügyelet vezető embereit. Már a legfőbb ügyész is a Fidesz embere."

Nemkívánatos a kritika

"Orbán számára nemkívánatos a kritika - folytatódik a cikk. - Az államfőt a miniszterelnök hívével váltották fel, miután halkan kételyeinek adott hangot a jobboldali párt tevékenységét illetően. A parlament költségvetési bizottságát is megfosztották hatalmától. Miután bírálóan szóvá tette a 2011. évi költségvetés tervezetét, megvonták a testület munkájához szükséges anyagi fedezet 98 százalékát."

"A hatalom birtokosai a legfőbb magyar bíróságtól sem rettennek vissza. A parlament a kétharmados Fidesz-többséggel már nyolc részletét módosította az alkotmánynak; tavasszal teljesen át fogják írni azt. És amikor az alkotmánybírák alkotmányba ütközőnek találták azt a törvénytervezetet, amely visszamenőleges hatállyal megadóztatta a végkielégítéseket, a kormány nem a törvényt vonta vissza, hanem sebtében megvonta a testülettől a beleszólást adó- illeték- és költségvetési kérdésekbe."

Markában tartja a sajtót

A cikk folytatása itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!