Hírek

2011.02.17. 11:17

3,4 milliárd forint Andy Warhol önarcképéért

A becsült ár kétszereséért, 10,8 millió fontért (3,4 milliárd forintért) kelt el Andy Warhol egy önarcképe a vége felé közelítő februári árverési szezon egyik szerdai londoni aukcióján.

(MTI)

A piros-fehér vászonkép - amelyen a művész töprengve szájához emeli a kezét - 1967-ben készült. A Christie''s tájékoztatása szerint az alkotás 1974-ben került egy magángyűjteménybe; a szerdai árverésen egy magát megnevezni nem kívánó licitáló vásárolta meg. Andy Warhol, az amerikai pop art kiemelkedő alakja összesen tizenegy önarcképet festett önarckép-sorozatába, ezek közül öt különböző múzeumok tulajdonában van.Az árverési nap végén a Christie''s 61,4 millió fontos (20 milliárd forintos) bevételről számolt be, amely mintegy kétszerese az előzetesen tervezettnek. Tizenhat tétel kelt el egymillió font feletti áron, rekordösszeget fizettek a vásárlók Jenny Saville, Martial Raysse, Miquel Barcelo, Wade Guyton, Ged Quinn és Adriana Varejao munkáiért.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!