Hírek

2011.06.21. 05:55

Karsai „mártíromsága”

Akár a halálra is elszánta magát Karsai József battonyai polgármester, hogy felrázza az embereket, és hogy tiltakozzon a Rákosi-rendszert is megszégyenítő Fidesz-hatalom ellen – derül ki abból a nyílt levélből, amit a volt szocialista honatya intézett Orbán Viktor kormányfőhöz, és aminél mulatságosabb dolgozat kevés született a magyar történelemben.

Stanga István

„Fel kell rázni az embereket; én egy ilyen rendszerben nem akarok élni” – egyebek mellett ezeket olvashatjuk abban a nyílt levélben, amelyet Karsai József volt szocialista parlamenti képviselő, Battonya első embere intézett Orbán Viktor kormányfőhöz, és amelyben a teátrális megoldásairól ismert Békés megyei politikus megindokolja, miért is szánta el magát arra a nem mindennapi (mondhatnám: heroikus) akcióra, amelyről az egyik országos napilapnak külön is nyilatkozott. Amiként az a meglehetősen szórakoztató írásból kiderül, Dugovics Títusz battonyai utódja akár az életét is hajlandó feláldozni azért, hogy ezzel tiltakozzon a Fidesz kormányzása ellen, amely – ahogyan azt megjegyezte – a Rákosi-rendszernél is rosszabb. „Napokig nem eszem, nem iszom – írja az elszánt férfiú –, hogy akár az életemet is feláldozva (...) megmentsem a Magyar Köztársaság Jogrendjét; remélem, mártíromságom felrázza az egész magyar nemzetet határainkon innen és túl.” És hogy miből is áll majd a párját ritkító produkció? Nos, amennyiben a különös tervet jól olvasom, hősünk a holnapi napon odaláncolja magát a Parlament épületéhez, megkezdve ezzel éhségsztrájkját, amelynek során nagyjából 40-50 altatót is bevesz. No, már most, hogy a koplalás avagy a tabletták végeznek-e előbb a polgármesterrel, ne kérdezzék tőlem, mivel  nem tudom – persze, azt se teljesen világos, hogy Karsai az öngyilkosság után akar-e koplalni, esetleg megfordítva, az éhhalál után öngyilkosságot elkövetni –, ám hogy a kis részben már idézett (búcsú?)levelénél nem sok mulatságosabb iromány született a magyar történelemben, abban magam tökéletesen biztos vagyok.

Hogy egészen őszinte legyek, én már a 21 pontba szedett tiltakozás olyan zseniális mondatain is kifeküdtem, hogy „egy dicső Rákosi-rendszert már átéltem, nem akarok és nem fogok egy újabb Rákosinak a moziban vagy a tévé előtt felállva tapsolni, minden süketlen beszéde után”, illetve, hogy „nem akarok egy újabb recski tábort és egy újabb Hortobágyot, ahová a másképp gondolkodókat kényszermunkára el lehet vinni” (hogy mi a fenét jelenthet a „süketlen” kifejezés, arról a leghalványabb fogalmam sincsen), ám az igazi szellemi és verbális csemegék a „vádirat” végén következtek. Ott van például a 16. pont („Nem szeretném, ha a munkára kényszerített félkarú tűzoltó 55 évesen mentene ki a roncs autókból, ami biztos halál”), amelynek olvastán az volt az érzésem, hogy Karsai – a szerdai napra való bemelegítés gyanánt – máris betolt néhány erősebb tablettát, míg a 17-es („Tiltakozom az ellen, hogy az 50 esztendős megrokkant rendőr több száz méteren át üldözze a tetten ért bankrablót vagy bűnözőt”), főként pedig a 21-es pont láttán („Ma azért vagyok itt a Magyar Parlament előtt, hogy a nyolcéves parlamenti eskümhöz híven, amely most is kötelez, eskümhöz híven, ha kell, akkor az életem árán is, akár az életemet adjam a Magyar Független Örök Hazámért!!!!”) arra a megállapításra jutottam, hogy a szer máris hatni kezdett. Megjegyzem, amennyiben Karsai képes lenne elérni, hogy a Fidesz országgyűlési képviselői elolvassák a levelét, úgy a gondjai egy csapásra megoldódnának, mivel a frakció fele garantáltan elpusztulna a röhögéstől. És máris jöhetnének az új választások.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!