Hírek

2011.08.07. 23:17

A britek fele visszaállítaná a halálbüntetést

A britek többsége támogatná a halálbüntetés visszaállítását - derül ki a The Mail on Sunday című brit lap közvélemény-kutatásából.

MTI

A felmérés szerint a megkérdezettek 53 százaléka támogatná a halálbüntetés ismételt bevezetését, és csak 34 százalékuk ellenezne egy ilyen lépést.
   
Az utolsó kivégzést 1964-ben hajtották végre az országban, de azóta már többször felmerült a vita a büntetés e fajtájának esetleges visszaállításáról. Nagy-Britanniában bárki bármilyen témában indíthat internetes petíciót, és ha sikerül több mint 100 ezer aláírást összegyűjtenie, a képviselők kötelesek megvitatni az ügyet az Alsóházban. Az első 200 ilyen petíció közül 40 a halálbüntetés kérdését vetette fel.
   
A közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezett férfiak 63, a nők 44 százaléka helyeselné a halálbüntetés újbóli bevezetését. Az utolsó végrehajtott kivégzések óta csaknem fél évszázad telt el, és az embereknek ma már mindössze 12 százaléka gondolja úgy, hogy a kivégzés legjobb módja az akasztás. (Ezt a módszert alkalmazták az utolsó kivégzéseknél.) A válaszadók 66 százaléka inkább a halálos injekciót tartja megoldásnak, mivel úgy vélik, ez a leghumánusabb módszer.
   
A megkérdezettek csaknem fele (48 százalék) úgy látja, a gyilkosságok és más súlyos bűncselekmények száma csökkenne, ha visszaállítanák a halálbüntetést, míg 32 százalék szerint ez a lépés egyáltalán nem hozna ilyen változást. A legtöbben a tömeggyilkosságot, a gyermekgyilkosságot, a terrorizmust és a háborús bűncselekményeket említették azon tettek között, amelyeket kivégzéssel büntethetnének.
   
A felmérés további trendekre is rávilágít: a halálbüntetés elfogadottabb az idősebbek körében, mint a fiatalok között, a legkevésbé pedig az ország déli részén támogatnák. A pártállást tekintve a liberális szavazók 41, a munkáspártiak 45 és a konzervatívok 67 százaléka helyeselné a halálbüntetés bevezetését.


   
Habár valószínűtlen, hogy az alsóházi vitán a képviselők úgy döntenek, ismét bevezetik a halálbüntetést az országban, Sir George Young, az Alsóház vezetője szerint nem hagyhatják figyelmen kívül a kérdést. Azt nem tudni, hogy hány képviselő támogatna egy ilyen jellegű intézkedést.
   
A halálbüntetés támogatásától függetlenül a megkérdezettek döntő többsége, 82 százaléka úgy véli, a jelenlegi brit igazságszolgáltatási rendszer túl engedékeny.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!