Hírek

2011.08.31. 10:03

Elindult az intézmények visszaállamosítása

Több mint 740, állami feladatokat ellátó, megyei önkormányzati intézmény kerül vissza adósságállományával együtt január 1-jével az állam kezelésébe a kormányhivatalokon keresztül.

MTI

Szabó Erika, területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár elmondta az átadás-átvételt előkészítő munkálatok már megkezdődtek, a megyei kormányhivatalok és a megyei közgyűlések vezetőiből, továbbá jogászokból, pénzügyi, gazdálkodási szakemberekből álló, 6-10 tagú bizottságok jöttek létre a megyei önkormányzatoktól az államhoz kerülő intézményi körnek, annak eszköz- és vagyonállományának felmérésére.

Az érintett intézmények 2012. január 1-jével kerülnek át a kormányhivatalokhoz, azonban csak átmenetileg, a kabinet ugyanis még nem hozott végleges döntést az intézmények működtetésével kapcsolatban - mondta az államtitkár, aki az előzetes adatok alapján arról tájékoztatott, hogy 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény kerülhet a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe.Az átadással az intézményeket terhelő adósságállomány is átkerül, így "a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek", s nem kell aggódniuk sem a dolgozóknak, sem az ellátottaknak. Hozzátette, az átalakítás várhatóan több tízezer közalkalmazottat fog érinteni.
   
Arra a kérdésre, hogy az átszervezés miatt a kormányhivatalok létszámában lesz-e változás, Szabó Erika azt válaszolta: a még kidolgozás alatt álló tervek szerint azok, akik a megyei önkormányzatoknál jelenleg ezen intézmények működtetésével, irányításával foglalkoznak, átkerülnek a megyei kormányhivatalokhoz, és ott dolgoznak majd tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!