Hírek

2011.08.02. 13:34

Szijjártó: éljenek az árfolyamgáttal

A kormány arra bíztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével.

Forrás: MTI

A mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket - mondta a miniszterelnök szóvivője a lakáshiteleseket érintően annak kapcsán, hogy kedden rekord szintre erősödött a svájci deviza a forinttal szemben.

Szijjártó Péter közölte, az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki - jegyezte meg, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.

A szóvivő szerint a "felfokozott nemzetközi gazdasági hangulat" is azt bizonyítja, mekkora hiba volt az előző kormányok részéről arra ösztönözni a családokat, hogy devizában adósodjanak el. Felelőtlenség volt a szocialista kormányok részéről az is, hogy az államadósság majdnem fele ma már devizában van - tette hozzá az árfolyam-ingadozás kockázataira utalva.

Rögzítette: a nemzeti ügyek kormánya időben lépett; helyesnek bizonyult az, amikor a kabinet az emberek érdekeit figyelembe véve, "határozottan tárgyalt" a bankszövetséggel, és lehetővé tette az árfolyamgát használatát a devizahitellel rendelkező családok számára.

Nincs napirenden a bankszövetséggel kötött megállapodás kiszélesítése - válaszolta a szabadfelhasználású hitelesek esetleges megsegítését firtató kérdésre a miniszterelnök szóvivője. Arra, hogy van-e olyan árfolyamszint, amelynél újratárgyalhatják az árfolyamgát szintjét, Szijjártó Péter azt mondta, nem tud ilyen szándékról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!