Hírek

2011.08.04. 12:31

Václav Havel szobrot kapott kedvenc prágai kávéházában

Életnagyságú szobrot kapott Václav Havel, volt cseh köztársasági elnök és neves drámaíró kedvenc prágai kávéházában, a Sláviában.

Forrás: MTI

A kőből készült szobrot Barbora Dausová, a pilseni képzőművészeti akadémia diákja készítette. Az alkotás egyelőre szeptember végéig marad a cseh nemzeti színház épületével szemben álló több mint százéves kávéházban, amely a cseh értelmiségiek egyik hagyományos prágai találkozóhelye.

Dausová újságíróknak elmondta: elsősorban az irodalmár, s kevésbé a politikus Havelt próbálta megformálni alkotásával. A képzőművész Havelt mosolyogva a rá jellemző könnyű nyári nadrágban, rövid ujjú ingben, mellénnyel, s a vállán átdobott zakóval ábrázolja. Maga a szobor fehér, de a zakón idézetek olvashatók a drámaíró műveiből.

"Nagyon tisztelem Havelt, s a szoborral ezt akartam kifejezni" - állítja Dausová. Hozzátette: fényképek alapján dolgozott, s a szobrot az exelnökkel előzetesen nem beszélte meg. A képzőművész azt szeretné, hogy a szobor tartósan a Sláviában maradhasson.

Jana Skrivánková, az Art & Antiques képzőművészeti szakfolyóirat főszerkesztője azonban ezt nem tartja a legszerencsésebb megoldásnak.

"Ha a Sláviában marad a szobor, az kissé giccsé silányítja az alkotást. Turistaattrakcióvá válik, amelynél mindenki fényképezkedni fog. Jobb lenne, ha köztérre kerülne" - nyilatkozta Skrivánková. Ugyanakkor ő is azt mondta: Havel és a Slávia kávéház "összetartoznak".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!