Hírek

2011.08.29. 05:04

Zsebbe nyúlnak a gazdagok?

Bár nem kérdéses, hogy egy különadó – nevezzék szolidaritásinak vagy akárminek – bevezetése az egykulcsos szisztéma végét jelentené (és Orbánék aligha szívesen szembesülnének a „világszabadalom” látványos buktájával), elég furcsa, hogy míg a világ több országában a gazdagok tehervállalásának a növelésén törik a fejüket, nálunk olyan adórendszer működik, amely a kirívóan magas keresetűek számára előnyös, ám a szegényebbeket kifejezetten „bünteti”.

Stanga István

Hogy a világ módos polgárai közül vajon hányan nyúlnak majd mélyebben a zsebükbe annak a meglehetősen furcsa kezdeményezésnek a hatására, amit az USA egyik legtehetősebb üzletembere, a 81 éves Warren Buffett indított az útjára, és amelyet a „Fizessenek a gazdagok!” szlogennel lehet a legtömörebben és a legszemléletesebben leírni, nem igazán tudom, ám hogy sokan osztják Buffett azon véleményét, miszerint a vagyonosoknak az eddiginél nagyobb áldozatot kell vállalniuk a hazájuk megsegítéséből, abban teljesen biztos vagyok. Így van ezzel Soros György is, aki nemcsak elsőként csatlakozott Buffett felhívásához, de aki az egyik honi hetilapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a nagyon jómódú emberek vállára rakódó adóteher az ég világon semmit nem oszt vagy szoroz a jólétük, valamint a vállalkozási kedvük szempontjából (ő maga egyébként – mind mondta – a progressszív adózás híve), válságban pedig különösen komoly társadalmi-politikai jelentőséggel bír, ha a szerényebb keresetűek terhei csökkennek, míg a magasabb jövedelműeké erősebben növekednek. Ám mielőtt bárki is azt feltételezné, itt ismét valamiféle amerikai „hóbortról” van szó, hadd áruljam el gyorsan, hogy Buffették ötlete az öreg kontinensen is azonmód követőkre és támogatókra talált: így többek között Fanciaországban, ahol a vagyonosak egy petícióban kérték társaikat „kivételes hozzájárulásra”, mondván, „szükségesnek látszik, hogy a terhekből kivegyük a részünket”. Na, persze, engem nem az a kérdés foglalkoztat igazán, miként is „mentik meg” a saját gazdagjaik Frankhont és Amerikát, hanem hogy eszébe jut-e valakinek idehaza követni a buffetti példát.

A dolog már csak azért is különösen izgalmas, mivel vagy egy hete Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa arról beszélt a lapjában, hogy ő maga azt tartaná a legcélravezetőbb megoldásnak, amennyiben a 16 százalékos szja miatti bevételkiesés pótlására a kormány „bevezetne egy szolidaritási adót”, majd alig pár napra rá Pálffy István kereszténydemokrata honatya fejtegette az egyik kereskedelmi rádióban, hogy kormánypárti képviselők között szó esett egy úgynevezett ideiglenes jellegű szolidaritási adó életbe léptetésének a lehetőségéről. Ám túlságosan nesszemenő következtetést  e nyilatkozatból sem érdemes levonni, ugyanis Szijjártó szóvivő azonmód korrigálta az elhangzottakat, kijelentve, amit a KDNP-s képviselő mondott, a „fantázia kategóriája”, később pedig Pálffy is „pontosította” önmagát (!), leszögezve, hogy „a magyar gazdaságban nincs olyan probléma, ami ilyen szolidaritási adót ebben a pillanatban igényelne”. Nos, bár azzal magam is teljesen tisztában vagyok, hogy egy különadó – nevezzék szolidaritásinak vagy akárminek – bevezetése tulajdonképpen az egykulcsos adórendszer végét jelentené (márpedig az Orbán-kabinet aligha szívesen szembesülne a „világszabadalom” látványos buktájával), mindazonáltal finoman szólva is furcsa, hogy míg a világ több országában a gazdagok tehervállalásának a növelésén törik a fejüket, addig itthon nemhogy ilyesmiről nincs szó, de egy olyan adórendszert működtetünk, amely a kirívóan magas keresetűek számára előnyös, a szegényebbeket azonban kifejezetten „bünteti”. Nos, ha valami, akkor ez tényleg világszabadalom. De büszkék ne legyünk rá.

Ps. S.: Fenti sorok megszületése után érkezett a hír, hogy Portugáliában a gazdagokat terhelő extra adó bevezetését fontolgatja a kormány, sőt, az ellenzék egyik pártja már be is nyújtotta a törvényhozásnak a szolidaritási adóról szóló javaslatát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!