Hírek

2011.10.16. 08:18

Tizenhét százalék online szolgáltatott adatot

Összesen 750 ezer címről töltöttek ki népszámlálási kérdőívet az interneten vasárnap 18 óráig, ami a háztartások 17 százalékát jelenti - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

MTI

Elektronikus adatszolgáltatásra vasárnap éjfélig van lehetőség, ezután már csak a papíralapú kérdőíven lehet válaszolni a kérdésekre október 31-ig.

    Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a legtöbb internetes kitöltés Budapestről érkezett, a fővárosban délután hat órakor 27 százalékos volt az adatszolgáltatási arány. A Dunántúlon általában magasabb arányban éltek az elektronikus válaszadás lehetőségével, mint az ország keleti felében. A nyugati országrészben azonban Somogy megye lemaradó volt, keleten viszont a néhány nappal ezelőtt még sereghajtónak számító Csongrád megye vasárnap kitűnt 16 százalékos internetes válaszadási arányával.

    A szóvivő megjegyezte, hogy az adatok lényegében tükrözik a háztartások internetes bekötöttségének arányát a régiókban.

    Mivel a hétvégéken általában megugrott a beérkezett elektronikus válaszok száma a hétköznapokhoz képest, a szakemberek arra számítanak, hogy vasárnap éjfélig akár egy-két százalékkal is emelkedhet még a válaszadások aránya.

    Az összes, az interneten és a számlálóbiztosoknak leadott kérdőívek kitöltöttségének együttes aránya nagyjából 50 százalékos volt vasárnap.  Interneten https://www.enepszamlalas.hu/q/ címen vasárnap éjfélig lehet kitölteni a népszámlálás lakás- és személyi kérdőíveit. Ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, oda nem megy ki a számlálóbiztos.

    Ha valaki nem az internetes módszert választja, akkor október végéig eleget tehet állampolgári kötelességének úgy is, hogy a papíralapú kérdőíveken rögzíti a válaszokat, vagy megbeszél egy időpontot a számlálóbiztossal, aki a kapott válaszok alapján kitölti az ívet. Az adatok közlésekor "az adott eszmei időpontban", az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!