Hírek

2011.12.06. 08:02

Pótvizsgára küldik Szerbiát és Montenegrót

Egyelőre nem jött létre egyetértés az uniós országok között Szerbia és Montenegró integrálásának további lépéseit illetően.

MTI

Az EU-országok külügyi, illetve európai kérdésekkel foglalkozó miniszterei - az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsaként eljárva - áttekintették a bővítési politikával kapcsolatos európai bizottsági indítványokat, azzal a céllal, hogy javaslatot tegyenek a pénteken tanácskozó állam-, illetve kormányfőknek. A mostani, éjszakába nyúlt miniszteri ülésen azonban nem született egységes álláspont, így a döntés a csúcsvezetőkre maradt.
   


Az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság októberben azt indítványozta, hogy Szerbia kapjon EU-tagjelölti státust, a már tagjelölt Montenegróval kapcsolatban pedig döntsenek a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséről. A szerbeknek ugyanakkor a bizottság szerint erőfeszítést kell tenniük a Koszovóval való viszony normalizálása érdekében, és velük csak akkor indokolt a csatlakozási tárgyalások megkezdése, ha jelentős eredmények születnek ezen a téren.
   
Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli magyar EU-misszió vezetője - aki az esti órákban hazautazó Martonyi János külügyminiszter után képviselte tovább az ülésen a magyar kormányzati álláspontot - elmondta: mind a szerb tagjelöltség, mind a montenegrói tárgyaláskezdés tekintetében volt néhány olyan uniós ország, amely nem tartotta kielégítőnek az elért eredményeket. A nagykövet nem bocsátkozott részletekbe, de úgy tudni, hogy a szerb tagjelöltséggel szemben elsősorban a németeknek, a montenegróiakkal való tárgyaláskezdéssel szemben pedig főleg a franciáknak és a svédeknek vannak ellenvetéseik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!