Hírek

2012.06.06. 20:22

Elhunyt a science fiction óriása

Elhunyt Ray Bradbury amerikai sci-fi író. Ray Bradbury helyi idő szerint kedden hunyt el Kaliforniában, halálhírét egyik lánya, Alexandra Bradbury közölte szerdán.

MTI

Bradbury kiadója, a HarperCollins szóvivője szerint az amerikai sci-fi óriása "békésen halt meg hosszas betegeskedés után".
   
Az író egészsége az utóbbi években már gyengébb volt, stroke miatt kerekesszékbe kényszerült, ennek ellenére aktív maradt, új regényeket, színműveket, forgatókönyveket, valamint költeményeket szerzett. Minden nap írt, időről időre könyvesboltokban, könyvtárakban tűnt fel adománygyűjtő vagy irodalmi eseményeken Los Angelesben.

- Az egyik legnagyobb alakját vesztette el a science fiction irodalom Ray Bradbury amerikai sci-fi író halálával - hangoztatta Németh Attila fordító, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője. "Azon kevés science fiction írók közé tartozott, akiket befogadott a szépirodalom fősodra is, egy két írása még egyetemi tananyag is lett" - fogalmazott a szerkesztő, hozzátéve, hogy ez nagyon ritka a műfajban. "Nem is tartozott szorosan a sci-fi irodalomhoz, más műfajban is alkotott, több önéletrajzi ihletésű novellája, regénye jelent meg" - jegyezte meg Németh Attila. Elmondta, a Bradbury legismertebb műve a Fahrenheit 451 volt, de az életmű legalább ilyen fontos darabja a Marsbéli krónikák és A tetovált ember című elbeszéléskötet.

Ungvári Tamás író, fordító, művelődéstörténész szerint "katasztrófa, hogy Ray Bradbury éppen akkor távozott az élők sorából, amikor harmadik újrafelfedezése zajlik". Ungvári Tamás felidézte, hogy a népszerű amerikai hetilap, a The New Yorker épp egy hete jelentetett meg egy sci-fi számot, amely újabb részleteket tárt fel Bradbury önéletrajzából. Ebben az amerikai író arról beszélt, hogy miként lett elragadtatott olvasója elsőként az úgynevezett karikatúra-könyveknek és 6-7 éves korában hogyan ragadta meg őt a galaxison túli világ, az, hogy hogyan lehetne elképzelni az űrben a létezést.
 
Ez gyerekként megragadt Ray Bradburyben és később, amikor az ''50-es években elindult a sci-fi irodalom, megszállottan megpróbálta ezt íróként megvalósítani, nagy sikerrel. "A Fahrenheit-könyv klasszikusa a megtermékenyült képzeletnek, a tudományos-fantasztikus irodalom egyik klasszikusa lett" - hangoztatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!