Hírek

2012.06.08. 09:36

Focilázban Európa, magyar főszereplők a megnyitón

A Lengyelország-Görögország mérkőzéssel nyílik ma este a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság.

A rendezők gőzerővel készültek a pénteki megnyitóra, melynek magyar vonatkozásai is lesznek.  – A varsói Nemzeti Stadionban a gyep közepére helyeznek el egy különleges, erre az alkalomra felkészített zongorát, amelyen Chopin Vihar-etűdjét (a-moll, Op.25 Nr.11) fogom eljátszani. A zongorát nyilván azért alakítják át, hogy az egész stadionban jól hallható legyen a hangja. – fejtette ki György Ádám, zongoraművész a, aki június 8-án a labdarúgó Európa-bajnokság varsói megnyitó ünnepségén Chopin a-moll etűdjét adja elő.

A labdarúgó Európa-bajnokság varsói megnyitóján látható produkciónak egy másik magyar vonatkozású szereplője is lesz: Karmatronic olasz származású, Budapesten élő dj-producer. A megnyitót várhatóan 300 millióan fogják figyelemmel kísérni világszerte a televízió-képernyők előtt. Közben persze Ukrajnában is hangoltak az Eb-re. Kijev főutcáján, a Hrescsatikon létesített szurkolói zóna kialakításával befejeződtek a munkálatok.A szurkolói övezetben a torna ideje alatt a közönség egy száznegyvennégy négyzetméteres óriásképernyőn követheti nyomon valamennyi mérkőzés közvetítését, ezenkívül több, hetven négyzetméteres kivetítőt is elhelyeztek. A szurkolókat a zónában az Eb hivatalos szponzorai által működtetett árusítóhelyek látják el étellel és itallal.  A zóna egész területén ingyenes, vezeték nélküli internetszolgáltatás áll majd a vendégek rendelkezésére, lesz egészségügyi és rendőri ügyelet is.  A belépés ingyenes lesz, kivéve azokat a napokat, amikor nincsenek mérkőzések. Ezeken a napokon kulturális rendezvényeket tartanak ukrán és külföldi sztárok fellépésével.

Laboratóriumban is tesztelték a mérkőzések hivatalos labdáját

Az Európa-bajnokság hivatalos labdája a Tango 12, amelyet a csoportok sorsolásakor, 2011. december 2-án mutattak be.  A labda a 80-as években jellemző, az eredeti Tango labda terveinek modernizált változata, az adidas két éves fejlesztésének eredménye. Több szövetség, klub és népszerű labdarúgó is tesztelte és véleményezte. A labdán megtalálhatóak a két rendező ország zászlajának színei. A formavilág emlékeztet a helyi képzőművészetre, illetve a labdarúgásra jellemző egyetértésre, versengésre és szenvedélyre. A játékszert laboratóriumokban is tesztelték, mindenben megfelel a nemzetközi szövetség vonatkozó követelményeinek. A Tango 12 az eddigi legalaposabban ellenőrzött Adidas-labda.

Az Eb csoportjai

A-csoport: Lengyelország, Görögország, Oroszország, Csehország.

B-csoport: Hollandia, Dánia, Németország, Portugália.

C-csoport: Spanyolország, Olaszország, Írország, Horvátország.

D-csoport: Ukrajna, Svédország, Franciaország, Anglia.A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság emblémáját Kijevben mutatták be


2009. december 14-én. Az embléma a rendező Lengyelország és Ukrajna nemzeti színeiben pompázó szirmokat és egy virágzó labdát ábrázol.
Az Európa-bajnokság jelmondata: Közösen írunk történelmet arra a tényre utal, hogy Lengyelország és Ukrajna egy országot alkotott a múltban, és napjainkban két kelet-európai nemzetként rendezhetik meg az európai futball legrangosabb eseményét.
A kontinensvetélkedőn minden egyes nemzet huszonhárom fős kerettel indulhat, három játékosnak kapusnak kell lennie.  Az UEFA 2011. december 20-án a magyar Kassai Viktorral együtt tizenhat játékvezetőt nevezett meg, amelyből tizenkettő vezethet mérkőzést az Európa-bajnokságon, a többi négy csak negyedik játékvezetőként szerepelhet.

Kassai Viktor szolgálataira is számítanak az Eb-n

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) úgy döntött, hogy a változékony időjárás miatt a lengyel-ukrán szervezésű Európa-bajnokság minden varsói mérkőzése előtt behúzzák a Nemzeti Stadion tetejét. Lengyelországban június elején 10-15 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint pénteken, az Eb varsói nyitómeccsének napján akár tíz fokkal melegebb lehet, de borús, esős idő várható. A kellemetlenségek elkerülése érdekében 24 órával a meccsek előtt behúzzák a fővárosi aréna tetejét.  A januárban átadott, 58 ezer férőhelyes Nemzeti Stadion (Stadion Narodowy) tetejének behúzható része nagy ellenálló képességű, az időjárás viszontagságainak is ellenálló anyagból készült. A stadion nézőtere fedett, míg a pálya feletti mobil tető bezárása húsz percet vesz igénybe.

Az Eb menetrendje szerint Varsóban öt mérkőzést bonyolítanak le. A viadal nyitómeccsét június 8-án a lengyel és a görög válogatott játssza, majd 12-én a házigazdák az oroszokkal mérkőznek meg, 16-án pedig az oroszok a görögökkel játszanak. Ezt követi a június 21-ei negyeddöntő és a 28-ai elődöntő.

Kassai Viktor vezeti a pénteken kezdődő lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének egyik leginkább várt mérkőzését, a spanyol-olasz rangadót.
A legutóbbi két világbajnokság győztese vasárnap 18 órától Gdanskban csap össze egymással a C csoport legnagyobb érdeklődéssel várt meccsén.

A vasárnap esti mérkőzés (20:45), a Horvátország-Írország találkozó (Poznan) bírója a holland Bjorn Kuipers, a hétfői Franciaország-Anglia rangadóé (18:00, Donyeck) az olasz Nicola Rizzoli, a hétfőn 20:45 órakor kezdődő Ukrajna-Svédország (Kijev) meccsé pedig a török Cuneyt Cakir lesz.

A hétvégi program

Június 8.,
péntek: Lengyel-ország-Görögország 18:00, Varsó. Oroszország-Csehor-szág, 20:45, Wroclaw.
június 9., szombat: Hollan-dia-Dánia 18 ó, Harkiv. Németország-Portugália 20:45, Lviv.
Június 10., vasárnap: Spa-nyolország-Olaszország 18 ó, Gdansk. Írország-Horvát-ország 20:45, Poznan.

B-csoport: Hollandia, Dánia, Németország, Portugália.

C-csoport: Spanyolország, Olaszország, Írország, Horvátország.

D-csoport: Ukrajna, Svédország, Franciaország, Anglia.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!