Hírek

2012.06.04. 07:27

Hatósági ellenszélben is kitart a Mal

Az egymásnak ellentmondó hatósági kötelezések nehéz helyzetbe hozták az ajkai timföldgyárat, de az elsődleges cél a munkahelyek megtartása és a termelés folytatása - közölte közleményében a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója.

MTI

Előző héten két hatóság is közzétette az ajkai timföldgyár működését érintő határozatait: a bányakapitányság a kiporzás megszüntetésére vonatkozó előírásainak végrehajtása miatt tartott ellenőrzést a vörösiszap-tározóknál; ezt követően a kiszabható legmagasabb, egymillió forintos eljárási bírsággal sújtotta a céget, és emellett előírta az üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítését. A zöldhatóság pedig azonnali hatállyal megtiltotta a hulladék-ártalmatlanítási tevékenységet a Malnak, amely a cég egységes környezethasználati engedélyének egy részét jelenti.Bakonyi Zoltán vezérigazgató közlése szerint az átgondolatlan hatósági döntések és nyilatkozatok nem segítik a munkahelyek megtartását, a társaság legfőbb célja a jelenlegi helyzetben a termelés folytatása, és a munkahelyek megőrzése. Hozzátette: a bányakapitányság végzését még nem kapták meg, így nem tudnak rá érdemben reagálni. A bányakapitányság hatórás ellenőrzést tartott a gyárban és a külső tárolótéren. A hatóság közlésének megfelelően "maximális erőfeszítéssel" dolgoznak a további kiporzás megakadályozásán, ugyanakkor a bírság ellen biztosan fellebbeznek, mivel nem mulasztás vezetett a porzáshoz. Közölte, hogy a tározókban lévő vörösiszap felszíne áprilisban még járhatatlan volt, munkagépekkel megközelíthetetlen. A felületkezelést csak bizonyos mértékű vízvesztés után lehetett elkezdeni - mondta. Véleménye szerint az sem róható fel a cégnek, ha az egyik hatósági kötelezés ellentmond vagy befolyásolja egy másik határozat megvalósíthatóságát. 
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!