Hírek

2012.06.07. 18:08

Újabb két rendőri vezető csuklóján kattant a bilincs

Újabb két rendőrtisztet helyeztek előzetes letartóztatásba a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciógyanús ügyben.

MTI

Az ügyben eljáró ügyész tájékoztatása szerint G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzettel visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés, míg K. Attilát, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi információs főosztálya kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják. Az Origo.hu azt írta, hogy az ügyészség kedden vette őrizetbe Gulyás Imrét és Koblencz Attilát. Az előzetes letartóztatást elrendelő bírói végzés kihirdetése után sem a vádlottak, sem védőik nem akartak nyilatkozni.


   
A tárgyalás megkezdése előtt rendőrök álltak sorfalat, így kívánták meggátolni, hogy a sajtó munkatársai a gyanúsítottak közelébe mehessenek. A bíróság elnökhelyettesének közbenjárására később a rendőrök már nem akadályozták az újságírók munkáját. A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügynek jelenleg hat gyanúsítottja van, valamennyien előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás megkezdését.
   
A főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján idén február óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt. A főügyészség, az NVSZ, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek múlt csütörtökön kezdett közös akciójuk során több helyen házkutatást tartottak, két vezető beosztású rendőrt, valamint két civilt elfogtak, korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki őket.
   
A múlt pénteken gyanúsítottként hallgatták ki ki H. Lajost - a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya Speciális Bűncselekmények Elleni Osztályának vezetőjét - és K. Tamást - a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjét -, akikkel vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette, valamint V. László és V. István civil személyeket, akikkel hivatali vesztegetés megalapozott gyanúját közölte. Ugyanezen nyomozás keretében hallgatták ki G. Imrét és K. Attilát, akik akkor szintén tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.

Az ügyészségi közlemény szerint a megalapozott gyanú alapján az ügy egyik gyanúsítottjának, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, illetve többnek a működését ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított V. István, akinek feladata az volt, "hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak". Ezenfelül tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról. Utóbbi érdekében épített ki évekkel ezelőtt korrupciós kapcsolatot G. Imrével, H. Lajossal, K. Tamással és K. Attilával. V. István elfogásáig havi rendszerességgel, többszázezres, illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott a rendőröknek - írta a főügyész, hozzátéve, "a vesztegetési pénzként adott jogtalan előnyt V. László biztosította, tudva annak rendeltetéséről".
 
Az Origo.hu szerdai cikkében azt írta, Vizoviczki László érdekeltségeit csak megbecsülni lehet, egy cégadatbázis szerint jelenleg három - egy vagyonkezeléssel, egy ingatlanfejlesztéssel és -üzemeltetéssel, illetve egy rendezvényszervezéssel foglalkozó - cégben egyedüli tulajdonos. A rendezvényszervező cég Facebook-oldalán olvasható angol nyelvű tájékoztató szerint "a cégcsoport" abszolút piacvezető a magyarországi szórakoztatóiparban, portfóliójába tartozik több belvárosi és III. kerületi szórakozóhely, kávézók, bárok, éttermek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!