Hírek

2012.07.07. 13:21

Kádár-nosztalgia a sírkertben

A Munkáspárt elnöke szerint Kádár Jánosnak annak idején sikerült az, ami 1989 óta egy miniszterelnöknek sem; a Kádár-rendszerben fejlett volt az ipar és a mezőgazdaság, míg 23 év kapitalista uralom után jószerével semmire nem lehetünk büszkék.

MTI

Thürmer Gyula szombaton Budapesten, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néhai vezetője, Kádár János halálának 23. évfordulóján tartott megemlékezésen, a Fiumei út Nemzeti sírkertben arról beszélt, hogy a Kádár-rendszerben mindenki tudott dolgozni, aki akart, ma azonban másfél millió ember "felesleges" a munkaerőpiacon.

A Munkáspárt elnöke közölte: a Kádár-rendszerben a bank, a gyár, a föld a közösség tulajdonában volt, és nem a piacgazdaság, hanem a tervgazdaság törvényei uralkodtak. Véleménye szerint a kapitalista országok jelenleg nem tudják megoldani problémáikat, ezért a pénz uralma helyett a dolgozók uralmát kell megteremteni.

Utalt arra, voltak, akik Kádár János halálhírére elsírták magukat az utcán, de nem szólta meg őket ezért senki. "Mindannyian éreztük: elveszett valami, ez az ország már soha nem lesz az, mint korábban" - fogalmazott.

Közölte: a rendszerváltáskor a munkások nem akadályozták meg a gyárak privatizációját, a parasztok nem gátolták meg a termelőszövetkezetek szétverését, a párt 1989-es vezetői pedig "elárulták a munkást, a dolgozót, a parasztot, és végső soron elárulták Magyarországot".

Hozzátette, lehet, hogy a Kádár-rendszerben tiltották a rockzenét, de tiltották a kábítószerezést is, a magyar állam pedig "nem engedte elzülleni az ifjúságot". Közölte azt is, hogy Kádár idején is lehetett külföldre utazni, ha nem is korlátlanul, a ma embere viszont nem tud minden évben tengerparton nyaralni. 

Thürmer Gyula kitért arra: a szakszervezet adott olcsó nyaralási beutalót, fizetni kellett ugyan a tankönyvekért, de azt a családi költségvetés elbírta, s a lakásokra ugyan várni kellett, de végül mindenkinek jutott a szocializmusban.

A Munkáspárt vezetői a megemlékezés végén koszorúkat és virágokat helyeztek el Kádár János sírjánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!