Hírek

2012.10.28. 23:52

A Jobbik nyert Tiszavasváriban

A település eddigi vezetőjét, Fülöp Eriket (Jobbik) választották Tiszavasvári polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

BAMA

Bundáné Badics Ildikó elmondta: a nem jogerős végeredmény szerint Fülöp Erik 2411 voksot szerzett. A Fidesz által támogatott Ráduly Zsoltra (Tiszavasváriért Közéleti Egyesület) 1707, az MSZP színeiben induló Timári Istvánnéra 499, míg a Budapesti-Pest Megyei SZEM-pont Egyesület jelöltjére, Aleva Istvánra 116 szavazat érkezett.

A választásra jogosult 10 111 választópolgár közül 4 733-an járultak az urnákhoz, ez 46,81 százalékos részvételi arányt jelent.

A településen a polgármester megválasztása mellett az új képviselő-testület összetételéről is döntöttek a szavazók. A nem hivatalos végeredmény szerint a 12 fős önkormányzati testületbe a polgármesterrel együtt hat tagot a Jobbik, kettőt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület delegálhat, egy képviselőjelölt pedig függetlenként jutott be. Három további induló a kompenzációs listán juthat be, erről végleges eredmény hétfőn várható.

Bundáné Badics Ildikó az MTI-nek elmondta: a szavazás során hat kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz. A testület három esetben az érdemi vizsgálat után elutasította a benyújtott panaszokat, egyet kivizsgálásra a rendőrség hatáskörbe utalt át, két esetben pedig jelölőszervezetek tettek bejelentést a választók szervezett szállításáról.

 Az ezzel kapcsolatos panaszokat hétfői ülésén bírálja el a választási bizottság - tette hozzá a jegyző.

"Az az út, amelyet 2010-ben megkezdtük, a tisztesség útja volt, a választópolgárok pedig újra biztosítottak a támogatásukról" - mondta Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere az MTI-nek. A régi-új városvezető szerint nagyon sok feladat áll még az új testület előtt, amely a következő két évben az eddigiekhez hasonló mentalitásban szeretné folytatni a város érdekében végzett munkáját.

Fülöp Erik vasárnapi győzelmével egyébként megismételte 2010-es győzelmét: a két évvel ezelőtti önkormányzati voksoláson 2692 szavazatot szerezve, a mostanihoz hasonló különbséggel utasította maga mögé a települést addig vezető, független színekben induló Rozgonyi Attilát (1927 szavazat). A harmadik helyen akkor az MSZP, negyedik helyen pedig a Civil Mozgalom jelöltje végzett, szavazatszámban jelentősen elmaradva a másik két indulótól.

Az időközi voksolást azért kellett megtartani a Tisza-parti városban, mert az önkormányzat augusztus 1-jén feloszlatta önmagát. A várost addig vezető Jobbik ugyanis kisebbségbe került az önkormányzati testületben hét helyi képviselő frakcióalapítási szándéka miatt. Közülük két fideszes, szintén kettő a Jobbikból kivált, valamint három független helyi képviselő volt.

Csubákné Besesek Andrea, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség jelöltje nyerte Baján az időközi önkormányzati képviselő-választást vasárnap - közölte Gyenes Gabriella, a Helyi Választási Iroda vezetője vasárnap az MTI-vel.

A választáson 743 szavazó jelent meg, ami 23,65 százalékos részvételt jelent, mindenki érvényes szavazatot adott le - mondta Gyenes Gabriella.

Csubákné Besesek Andrea 342 szavazatot kapott, amely a szavazók 46 százaléka. Második helyen Barna György, a Magyar Szocialista Párt jelöltje végzett 219 szavazattal (29,4 százalék). Harmadik helyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje, Horváth Tibor végzett 59 szavazattal (7,9 százalék), míg negyedik a Lehet Más a Politika jelöltje, Hunyadi László 56 szavazatot (7,5 százalék) kapott. Ötödik lett Juhász István független jelölt, akire 43-an voksoltak, míg a hatodik helyen a Demokratikus Koalíció jelöltje, Telegdi Sándor végzett 24 szavazattal (3,2 százalék).


A választáson 743 szavazó jelent meg, ami 23,65 százalékos részvételt jelent, mindenki érvényes szavazatot adott le - mondta Gyenes Gabriella.

Csubákné Besesek Andrea 342 szavazatot kapott, amely a szavazók 46 százaléka. Második helyen Barna György, a Magyar Szocialista Párt jelöltje végzett 219 szavazattal (29,4 százalék). Harmadik helyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje, Horváth Tibor végzett 59 szavazattal (7,9 százalék), míg negyedik a Lehet Más a Politika jelöltje, Hunyadi László 56 szavazatot (7,5 százalék) kapott. Ötödik lett Juhász István független jelölt, akire 43-an voksoltak, míg a hatodik helyen a Demokratikus Koalíció jelöltje, Telegdi Sándor végzett 24 szavazattal (3,2 százalék). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!