Hírek

2012.10.26. 17:27

Vasárnap hajnalban kezdődik a téli időszámítás

A vasárnap hajnali óraátállítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje, az átállás érinti a BKV és a MÁV több járatát is.

BAMA

Az órákat vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára kell visszaállítani. Ekkor a helyi idő visszaáll az időzóna csillagászati idejére. A vasárnaptól alkalmazott normál időszámítás 2013 márciusának utolsó vasárnapjáig, március 31-ig tart.

A MÁV négy vonatát érinti az óraátállítás; a belföldi forgalomban a Debrecenből Budapestre 2.37-kor induló sebesvonat, valamint a 2.46-kor Lajosmizséről Budapestre induló személyvonat is megvárja a téli időszámítás szerinti indulási időt. A nemzetközi forgalomban a Muntenia gyorsvonat Lőkösházán várja be a téli időszámítás szerinti 3.15 perces indulási idejét, a Beograd gyorsvonat pedig ugyanezt teszi Kelebián, majd 3.21-kor indul tovább Belgrád felé.

A Volán-társaságoknak nem lesz úton lévő buszjáratuk. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a nyári időszámítással becsléseik szerint egy város éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország, összesen 120 ezer megawattórával fogyott kevesebb, ami 30-40 ezer háztartás évi fogyasztása.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!